Českí a moravskí umelci pod Štreitovými krídlami v Bratislave

jpgsmall_DSC_7089 Jindřich Štreit v Galérii 19. Foto: Galéria19.sk

V bratislavskej Galérii 19 na Lazaretskej 19 je vynikajúca výstava To najlepšie zo Sovinca. Sú tam vystavené diela druhej polovice 20. storočia zo zbierky Jindřicha Štreita.

Štreit je obdivuhodne aktívny, rozhľadený, scestovaný a spoločensky založený sedemdesiatnik, narodený a pôsobiaci na Morave. Vždy mal kritické oko a zmysel pre (čierny) humor i paradoxy doby. Bol autorom silných fotografií socialistickej šede a bezútešnosti, a zároveň organizátorom desiatok výstav režimom neželaných, či zakázaných československých umelcov.

Pohľady na výstavu To najlepšie zo Sovinca v Galérii 19 v Bratislave. Foto autor

Stretol som ho ešte ako vysokoškolák, keď vystavoval svoje fotografie na pražskej výstave Setkání na tenisových dvorcoch v roku 1982. Udavači sa postarali, že akcia trvala len štyridsať minúť. Spolu s Matejom Krénom sme si tam pokojne pozerali vystavené diela a objekty, zrazu bol okolo nás nejaký čudný rozruch, bránu uzavreli a všade pobehovali policajti. My dvaja sme ešte stihli preskočiť plot, za ktorým bol park s lavičkami. Na jednu sme si sadli, akože nič a pozerali sa z diaľky, čo sa tam deje. Zrazu nám niekto zozadu poklepal na plece a pýtal si občianske preukazy… Neskôr sme sa dozvedeli, že Štreita za fotografie, ktoré tam vystavil, zatvorili na desať mesiacov.

Pohľady na výstavu To najlepšie zo Sovinca v Galérii 19 v Bratislave. Foto autor

Štreit bol nebojácny a odvážny človek a ním organizované výstavy na starom moravskosliezskom hrade Sovinec boli pre nás vítaným stretnutím s umením československej neoficiálnej scény. Organizoval ich už od roku 1974, od čias najtvrdšej tzv. normalizácie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami