Farár Kuffa reaguje na kritiku: Spolubrat Halík sa bude spovedať pred Bohom

Liberálni kresťania sú vlci v ovčom rúchu a český kňaz Tomáš Halík by mal prísť na návštevu do Žakoviec. V reakcii na kritické hlasy z kresťanského aj sekulárneho prostredia to vyhlásil kňaz Marián Kuffa.

NRSR: B. Kollár odovzdal laureátom štátnu cenu J. M. Hurbana Marián Kuffa dostal ocenenie, čo niektorým evidentne poriadne vadilo. Foto: TASR

Kuffa čelil ostatné mesiace kritike po tom, ako viackrát vstúpil do politickej debaty. Pred eurovoľbami sa objavil na videu s kandidátkou Slovenskej národnej strany (SNS) Romanou Tabák, pričom v inom videu podporil svojho brata Štefana a synovca Filipa, ktorí taktiež figurovali na národniarskej kandidátke. Podporu vyjadril aj ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi.

Farár zo Žakoviec vstúpil aj do prezidentskej kampane, v ktorej podporil Petra Pellegriniho. Kuffa tak spravil v čase, keď dvaja mladí katolícki kňazi Marek Mucha a Adam Štefanec pôsobili priamo v propagačnom klipe Ivana Korčoka pred prezidentskými voľbami. Spišský biskup František Trstenský pre Postoj vyjadril z Kuffových aktivít sklamanie, pričom avizoval, že sa s ním stretne. Mladí žilinskí kňazi dostali napomenutie.

Kuffa: Halík sa bude spovedať pred Bohom

Najostrejšie vyjadrenie však prišlo od českého kňaza Tomáša Halíka, ktorý v rozhovore pre Šimona Žďárského o Kuffovi povedal, že jeho charitatívna práca s bezdomovcami môže vychádzať z toho, že aj samotný Kuffa má v podstate mentalitu bezdomovca. Zároveň ho spojil s Jozefom Tisom a údajným slovenským katolíckym fašizmom.

Farár zo Žakoviec na kritiku túto reagoval vo videu zverejnenom na platforme Youtube. Kuffa vyhlásil, že Halík, ktorého nazval „spolubratom“, sa bude „zodpovedať pred Všemohúcim Bohom“.

„Kto mňa nazve fašista, ja ho z fleku nazývam liberálny neonacista,“ vyhlásil a vysvetlil, že tým myslí človeka, ktorý „zlomyseľne špiní“ a má nenávistné prejavy voči iným ľuďom.

Uviedol, že o príslušníkov tých menšín, ktorých fašisti v minulosti zabíjali, sa on stará. Halíka vyzval na návštevu Žakoviec, kde pôsobí.

Farár a voľby

V súvislosti s tesným úspechom Slovenskej národnej strany v parlamentných voľbách, ktorý mal byť dôsledkom Kuffovho prejavu na pôde Národnej rady, bol kňaz podľa svojich slov označený za „jazýček na váhe, ktorý si Boh vybral“ pre tento účel.

„Ja som si to nevybral, veď mňa zavolali,“ dodal a poďakoval sa Bohu za to, že nemáme “liberálnu vládu”.

„Nie liberáli sú naším nepriateľom, naším nepriateľom je liberálna filozofia, ktorá zabíja nielen nás a naše deti, ale aj deti liberálov a liberálov samých,“ vysvetlil.

Pri voľbe hlavy štátu Kuffa uviedol, že si Petra Pellegriniho a Ivana Korčoka porovnal vo svetle schvaľovania Istanbulského dohovoru, registrovaných partnerstiev a tranzícií. „To mi stačilo na to, aby som podporil pána Pellegriniho,“ prehlásil.

Konštatoval, že liberáli sa ho snažia dostať do konfliktu so „svetskou vrchnosťou“ a liberálni kresťania do sporu s cirkevnými autoritami. Následne liberálnych kresťanov označil za „vlkov v ovčom rúchu“, ktorí po zvolení “zastupujú nekresťanov” a podporujú tranzície či potraty. Konzervatívny denník Postoj Kuffa taktiež označil za liberálny.

Na pravom mieste som hovoril pravé veci

Žakovský farár sa takisto vyjadril ku kritike, že svoje politické prejavy realizuje v sakrálnych priestoroch. „Ja som sa vyjadroval hodnotovo,“ oponoval s tým, že prioritná je vernosť voči Bohu, nie voči kresťanským médiám a iným subjektom.

„A voči Bohu je ten verný, kto hlasuje a volí takých kandidátov, ktorí sa otvorene, jasne a statočne hlásia ku kresťanským hodnotám. Toto bolo to hlavné, čo Kuffa povedal,“ dodal.