Čína varovala, že eskalujúce nezhody s EÚ by mohli spustiť obchodnú vojnu

Čína varovala, že eskalujúce nezhody s EÚ by mohli spustiť obchodnú vojnu. Dôvodom je zavedenie ciel na dovoz elektrických vozidiel. Peking to uviedol v čase, keď tam pricestoval nemecký minister hospodárstva Robert Habeck, pričom navrhované európske clá majú byť jedným z hlavných bodov vzájomných rokovaní.

elektromobil Ilustračné foto: Lukáš Grinaj/TASR

Habeck je prvým vysokým európskym predstaviteľom, ktorý pricestoval na návštevu Číny, odkedy Brusel oznámil vysoké clá na dovoz elektrických vozidiel z ázijskej krajiny v rámci boja s nadmernými dotáciami Pekingu. To vyvolalo protiopatrenia a ostrú kritiku zo strany čínskych lídrov.

Čínski výrobcovia automobilov tento týždeň vyzvali Peking, aby zvýšil clá na dovoz európskych áut na benzín. Čínska vláda v rámci odvety začala dampingové vyšetrovanie dovozu bravčového mäsa z EÚ. „Zodpovednosť leží výlučne na strane EÚ,“ uviedol vo vyhlásení hovorca čínskeho ministerstva obchodu. Dodal, že európska strana pri vyšetrovaní núti čínske podniky, aby jej poskytli príliš veľa informácií.

Habeckova návšteva sa považuje za príležitosť pre Nemecko vysvetliť čínskym predstaviteľom clá a zároveň zmierniť riziko odvetných opatrení Pekingu, ktoré by mohli poškodiť nemecké podniky. Hlas Nemecka, najväčšej európskej ekonomiky, má v EÚ mimoriadnu váhu.

Berlín vyzval na dialóg a zároveň očakáva, že Čína urobí kompromis. Nemecké automobilky by odvetné kroky Číny zasiahli najviac, keďže takmer tretina ich tržieb pochádzala z ázijskej krajiny. Obchodné vzťahy EÚ s druhou najväčšou svetovou ekonomikou sa po oznámení ciel na elektromobily prepadli na nové minimum. Čínske štátne médiá však trojdňovú návštevu Habecka vykreslili ako šancu na zmiernenie napätia.

(tasr, reuters)


Slovenská republika schválila návrh zákona, ktorým bude Smernica o rodovej rovnosti na pracovisku transponovaná do vnútroštátneho právneho poriadku. Smernica okrem iného zavádza povinné kvóty na zamestnávanie žien v riadiacich pozíciách pod hrozbou pokuty, no takéto…
Prejsť na článok
Historik Róbert Letz skúma osobnosť Andreja Hlinku, jeho vplyv na slovenskú históriu a nedostatočnú pozornosť historikov k jeho odkazu.
Prejsť na článok
Intel zvažuje ponuku na prevzatie od Qualcommu, čo by mohlo byť historickou zmenou vlastníctva v technológiach.
Prejsť na článok
Vyšetrovateľ v Nitre vedie trestné stíhanie v prípade tragickej nehody z 27. júna, kde došlo k usmrteniu a ublíženiu na zdraví.
Prejsť na článok
Kontrola cyklotrasy na Vajanského nábreží odhalila nedostatky a nepreukázateľnosť nákladov, čo vyvolalo ostrú kritiku poslancov a primátora.
Prejsť na článok
Jaroslav Haščák sa od 1. októbra opäť zapojí do práce v Pente po zbavení obvinenia v kauze Gorila, zameria sa na expanziu spoločností.
Prejsť na článok