Nemecko potrebuje upraviť svoju stratégiu voči Číne

Nemecko potrebuje upraviť svoju stratégiu voči Číne, vyhlásil vyhlásil nemecký minister hospodárstva Robert Habeck počas piatkovej návštevy Pekingu. Zmena je potrebná tak, aby zahŕňala dlhodobý plán a zohľadnila aj prístup EÚ.

Súčasnej stratégii podľa Habecka chýba strednodobý plán pre vzťahy medzi obomi krajinami. Je presvedčený o tom, že Čína takýto strednodobý plán má. Uviedol, že konkrétne oblasti by sa mali riešiť v politike, obchode a opatreniach v oblasti klímy.

Ďalším problémom podľa neho je, že z pohľadu Berlína išlo o stratégiu nemeckej vlády, v ktorej absentoval európsky prístup. „To by bola ešte väčšia výzva, pretože namiesto jednej stratégie by sme mali veľmi ľahko 27 čínskych stratégií,“ povedal s odkazom na 27 členských štátov EÚ.

Čína v piatok varovala, že stupňujúce sa rozpory s EÚ v súvislosti s dovozom elektrických vozidiel by mohli vyvolať obchodnú vojnu. Navrhované clá Bruselu boli aj hlavným bodom programu Habeckovej trojdňovej návštevy krajiny.

(tasr, reuters)


SNS pre zníženie dane v gastro sektore a zachovanie dane z pridanej hodnoty na úrovni 23 percent umožnila zníženie rodičovského dôchodku a daňového bonusu na deti.
Prejsť na článok
Dlhé čakanie sa skončilo. Investori čakali viac ako štyri roky, šesť mesiacov a tri dni, kým americký Federálny rezervný systém začne znižovať úrokové sadzby.
Prejsť na článok