Miliónové investície v Prešove. Po 40 rokoch idú meniť teplovodné potrubia

448620484_1644020269766264_3598294703565780279_n Slávnostné poklepanie základného kameňa - potrubia. Takéto potrubie nahradí staré oceľové. Foto: redakcia

PREŠOV – Obyvatelia v jednotlivých bytových domoch na najväčšom prešovskom sídlisku Sekčov si budú môcť regulovať teplo v domácnostiach či zaviesť moderné a úsporné technológie v bytovom dome. Na tomto sídlisku totiž v rokoch 2024 – 2026 pribudnú nové, technologicky vyspelé vykurovacie rozvody a kompaktné domové odovzdávacie stanice tepla.

Vyšší štandard dodávky tepla či nová etapa v zásobovaní teplou vodou. Aj takto pomenúvajú investori investíciu za vyše osem miliónov eur, ktorú idú budovať v metropole Šariša. Projekt má zrekonštruovať vyše tri kilometre nových potrubí a vybudovať 124 nových staníc tepla.

V súčasnosti prebieha zásobovanie teplom a teplou úžitkovou vodou z centrálneho zdroja do odovzdávacích staníc (výmeníkov) a odtiaľ pokračujú do bytových domov.

V rámci modernizácie a obnovy dôjde ku kompletnej výmene starých a technicky zastaralých sekundárnych rozvodov za nové predizolované potrubie. Nový vykurovací rozvod napoja priamo na primárny rozvod, ktorý vedie z centrálneho zdroja tepla. Celkovo tak zanikne sedem starých výmenníkových staníc.

„Predpokladaná dĺžka trasy nového vykurovacieho rozvodu je spolu 3 127 metrov a súčasťou tejto akcie je inštalácia 124 kompaktných domových odovzdávacích staníc priamo v objektoch spotreby tepla, teda v bytových domoch,“ konkretizovala zámer Naďa Hartmann, predsedníčka predstavenstva a generálna riaditeľka ESCO Slovensko. Dodala, že projekt sa týka ulíc Ďumbierska, Magurská, Sibírska, Čergovská a Vihorlatská.

Poruchovosť potrubí na Sekčove bola častejšia, ako je štandardom

Sídlisko Sekčov si zvolili za prioritu preto, lebo je postavené na močariskách. Spodné vody svojím vplyvom a plynutím času degradujú oceľové potrubia. Následkom je stále sa zvyšujúci počet porúch, nákladov na opravy, a tým aj počet odstávok.

„Sekundárne vykurovacie rozvody a odovzdávacie stanice sú pôvodné, z doby výstavby sídliska, staré 40 a viac rokov,“ skonštatovala generálna riaditeľka spoločnosti Spravbytkomfort Anita Gašparíková. Dodala, že modernizácia má minimalizovať straty, respektíve množstvo porúch na teplovodných rozvodoch a zvýšiť komfort prípravy teplej vody a dodávky tepla pre obyvateľov bytových domov.

Nové kompaktné domové odovzdávacie stanice, inými slovami miniteplárne pri bytových domoch, budú v správe spoločnosti Spravbytkomfort. „Vlastníci si teplo nebudú regulovať sami, ale my, na základe ich požiadaviek. Môžu si v nich však v budúcnosti zabezpečiť inštaláciu tepelných čerpadiel alebo fotovoltických panelov,“ dodala Gašparíková.

Prešovčania ušetria

Podľa Hartmann dôjde aj k úsporám. „Úspora nákladov by mala vzniknúť odberateľom vďaka poklesu spotreby tepla, pretože sa znížia straty na tepelných rozvodoch. Taktiež budú môcť ušetriť, keď budú môcť využívať aj fotovoltiku a tepelné čerpadlá. Nebude to hneď, stavba bude trvať dva roky. Momentálne ceny energií klesli, ale stále nedosahujú nízku úroveň ako spred rokov. Ceny však budú určite nižšie, ako keby sa investícia nerealizovala. Presné sumy však vopred povedať neviem,“ ozrejmila.

Podľa primátora mesta Prešov Františka Oľhu je zrealizovanie projektu výbornou správou. Vníma ho ako obrovský posun k ekológii a za najdôležitejšiu výhodu považuje to, že si jednotlivé bytové domy môžu regulovať prívod tepla podľa vlastných potrieb.

Mesto Prešov má v spoločnosti Spravbytkomfort 45-percentný podiel. „Je pre nás významný partner, ktorý svojím ekologickým prístupom vytvára moderné mesto a svojím kladným a dobrým hospodárením pomáha zvyšovať hodnotu majetku mesta či pomáha financovať služby,“ uviedol na utorkovom slávnostnom poklepaní základného potrubia.

Rozkopávky aj hluk prinesú ovocie

Dodal, že s rekonštrukciou prichádzajú aj nové obmedzenia. „Áno, budú aj rozkopávky, aj hluk, aj dopravné obmedzenia. No tak, ako opravy mostov či ciest, aj tento projekt je dôležitý a na konci dňa prinesie kvalitnú službu,“ zhodnotil primátor.

„Zníži sa pravdepodobnosť závažných porúch, rozvody budú nové. Zlepší sa možnosť individuálnej regulácie tepla v jednotlivých domácnostiach, zlepší sa možnosť do budúcna zapojiť sa do ekologickejších technológií v bytových domoch. Otvárame novú éru a myslím si, že po 40 rokoch ideme úplne zmeniť energetickú štruktúru z externých zdrojov,“ doplnil.

Predpokladaný začiatok prác je v júli 2024. Prvá etapa bude zahŕňať vytyčovanie sietí a výrub stromov. Gro prác sa bude realizovať od apríla 2025. Finálne ukončenie stavby predpokladajú v decembri 2026.

Investícia na rekonštrukciu potrubia a výstavbu nových staníc tepla predstavuje sumu 8 540 400 eur s tým, že z externých zdrojov pôjde 7,5 milióna eur a vyše jeden milión bude financovať Spravbytkomfort z vlastných zdrojov. Ide v poradí o tretí projekt tejto spoločnosti.

Jeden podobný realizovali v rokoch 2018 a 2019 taktiež na Sekčove a na Sídlisku 3 v časti Bikoš. Už teraz je Spravbytkomfort zapojený do ďalšej výzvy a to rekonštrukcie potrubí na Sídliskách Sekčov a Šváby.  

Slávnostné zahájenie rekonštrukcie. Zľava: František Oľha, Anita Gašparíková, Naďa Hartmann. Foto: redakcia


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...