Amerika diskriminuje už aj bielych farmárov: Federálnu pomoc pre malé podniky dostanú najskôr menšiny

Ilustračný obrázok. Foto: Internet Ilustračný obrázok. Foto: Internet

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena pracuje na pomoci malým podnikom, ktoré postihla kríza spôsobená pandémiou koronavírusu. Ako to však pri súčasnej administratíve býva, idú na to svojsky, niekto by povedal rasisticky. Pomoc bude prednostne vyplácaná špecifickým skupinám obyvateľstva.

Ide o finančný stimul nahrádzajúci ušlý zisk pre reštaurácie, bary a iné jedálenské zariadenia, ktoré si môžu zažiadať o federálnu pomoc pod takzvaným Plánom americkej záchrany 2021 v rámci Riadenia malých amerických podnikov (SBA).  

Majitelia podnikov môžu žiadať náhradu stratených tržieb až do výšky 10 miliónov dolárov (približne 8,3 miliónov eur). Má to však háčik – v prvých troch týždňoch registrovania sa pre pomoc bude SBA spracovávať len žiadosti z takzvaných „prioritných skupín“.

Do týchto skupín sa zaradia tie podniky, v ktorých väčšinu (aspoň 51 percent) vlastnia ženy, veteráni alebo sociálne či ekonomicky znevýhodnené skupiny. Medzi sociálne znevýhodnené skupiny patria osoby, ktoré boli „vystavené rasovým či etnickým predsudkom, alebo kultúrnemu zaujatiu vzhľadom na ich identitu“.

Tam podľa SBA môžu patriť: černosi, Hispánci, Indiáni, Ázijci alebo Indovia a Pakistanci. Ekonomicky znevýhodnený človek je podľa SBA ten, ktorého majetok jen nižší ako 750-tisíc dolárov a za posledné 3 roky jeho príjem nepresiahol 350-tisíc dolárov.

Podľa rasy či podľa straty tržieb

Inak povedané, spomedzi Američanov si na túto finančnú pomoc počkajú len tie podniky, ktoré vlastnia bieli muži, ktorí nie sú ekonomicky znevýhodnení alebo nepatria medzi veteránov americkej armády.

Počas predošlej vlády prezidenta Donalda Trumpa sa pritom federálna pomoc pre malé podniky rozdeľovala podľa pomeru stratených tržieb. Prioritu dostali od SBA tie podniky, ktoré prišli o 90 percent a viac tržieb.

Na rovnakú absurditu upozornil nedávno aj Christopher Caldwell v texte pre National Review. V januári tohto roku zvolený senátor za štát Georgia, demokrat a baptistický reverend Raphael Warnock, pomohol v štáte Georgia presadiť zákon s názvom Emergency Relief for Farmers of Color Act, ktorý má pomôcť obetiam covidu medzi farmármi. Warnock v rámci veľkého balíka pomoci, ktorý dosahuje až 300 miliárd dolárov, umožňuje odpustenie dlhov. K pointe: bieli farmári sú vylúčení z podpory a nemôžu si o takéto výhody ani požiadať.

Senátor Raphael Warnock. Foto: wikimedia

Žaloba pre rasizmus

Proti rasistickým praktikám Bidenovej vlády sa však zdvíha odpor. Pätica amerických farmárov žaluje Bidenovu vládu za to, že sa nemôžu zúčastniť programu na odpustenie pôžičiek pre koronakrízu. Majú totiž nesprávnu farbu pleti, a teda nespadajú do spomínanej skupiny sociálne znevýhodnených osôb.

„Keďže žalobcovia sa nemôžu ani zahlásiť do programu, čisto z dôvodu ich rasy, bola im odmietnutá rovnaká ochrana zákona, a teda boli poškodení,“ píše sa v ich žalobe. Jeden zo žalobcov je Adam Faust, majiteľ hospodárstva Faust Farms v Chiltone, štáte Wisconsin.

Ten je fyzicky postihnutý, nemá obe nohy a namiesto nich využíva umelé náhrady. Faust podotýka, že štát nežalujú pre finančný zisk, ale preto, že jeho politika je rasistická a protiví sa základom rovnosti. „Bolo to úplne rasistické, a ja si nemyslím, že by mal byť rasizmus povolený v hocijakej úrovni federálnej vlády,“ dodáva farmár.


Ďalšie články