Otec Rasťo Čižik o novej podobe DoKostola.sk: Budeme dýchať Východom aj Západom

Rastislav Čižik. Foto: MZ Rastislav Čižik. Foto: MZ

Rozhovor s gréckokatolíckym kňazom a novým šéfredaktorom portálu DoKostola.sk Rastislavom Čižikom, ktorý je sesterským projektom Štandardu a súčasťou vydavateľstva, ktoré vydáva aj Štandard.

Sviatok svätých Petra a Pavla sú také druhé narodeniny katolíckej cirkvi, po sviatkoch Veľkej Noci. Práve na dnešný sviatok štartuje nový a dlhší čas pripravovaný projekt DoKostola.sk, presnejšie jeho nová podoba. Na čo sa môžu čitatelia tešiť? 

Nová je idea obohatiť službu vyhľadávania bohoslužieb a spovedí, ktoré stránka poskytovala doteraz, o nový obsah. Zámerom je vytvoriť katolícke médium, ktoré poskytne vhodný priestor autorom a kvalitný obsah čitateľom. Keď som prijal úlohu riadiť malú redakciu a tvoriť obsah, ako prvý sa mi v mysli vynoril klasický obraz „katolíckych pľúc“. Ak to má byť katolícke médium, tak má dýchať tak Západom, ako aj Východom, aby nevznikol kyslíkový dlh. Denne chceme preto napríklad prinášať krátky životopis západného a súčasne východného svätca, pravidelne načierať do pokladníc východných i západných cirkevných otcov.         

Kto všetko bude patriť medzi prispievateľov portálu a kto okrem vás tvorí redakciu?

Zatiaľ máme úzky okruh prispievateľov, ale ako mi pripomenul jeden z nich, otec Marián Gavenda, aj veľká vatra sa začína malým ohníkom. My sme ho síce založili už prvého júna, ale zatiaľ išlo o skúšobnú prevádzku. Medzi prispievateľmi sú známi cirkevní predstavitelia ako arcibiskup Cyril Vasiľ, biskup Jozef Haľko, ktorý je aj členom redakčného tímu, biskup František Trstenský či biskup Peter Rusnák.

V zamysleniach na každý deň sa striedame viacerí kňazi: kapucín Felix Ján Tkáč, Marián Gavenda a Andrej Legutký. Ženský pohľad na veci a udalosti zabezpečí okrem mojej manželky Tatiany aj skúsená novinárka Andrea Eliášová. Medzi prispievateľmi je aj gréckokatolícky kňaz Michal Hospodár, ktorý sa dlhodobo venuje téme cyrilo-metodského dedičstva. Veľmi sa teším, že svojimi duchovnými úvahami nás poctí aj obľúbený spisovateľ Daniel Hevier.

No a v redakčnom tíme je okrem biskupa Jozefa Haľka a mojej manželky aj Štefan ChrappaTimotej Križka. Nesmieme zabudnúť, že všetky texty prechádzajú pozorným okom korektora a editora v jednej osobe, ktorým je Stano Dzurjanin.        

Ako často budú pribúdať na stránke nové texty, bude dôvod chodiť na stránku každý deň?

Obsah budeme pridávať denne. Na začiatku to budú spomínané životopisy svätých a každé ráno tiež aktuálna „dobrá správa dňa“, teda duchovné zamyslenie. Okrem toho jeden hlavný text a prípadne aj zopár aktualít z domova, Vatikánu či sveta. Nuž a treba sa nechať aj prekvapiť.

Články budú odomknuté pre všetkých, alebo budú uzamknuté ako na Štandarde?

Áno, články na stránke DoKostola budú odomknuté. Verím, že to potenciálnych čitateľov poteší.

V Štandarde vieme, že už dlhší čas ste stránku pripravovali a písali, takpovediac, do steny. Trochu nám priblížte, ako to vyzeralo a čo všetko za ten čas dozrelo?

Prevádzku do steny sme začali 1. júna. Mali sme vytvorené kategórie a chceli sme si v praxi overiť, ako sa budú plniť, ako budeme stíhať tvoriť a pridávať každodenný obsah. Ešte pri jeho zostavovaní prišiel nápad pohrať sa s názvom stránky a vytvorili sme sekciu „Z kostola“, ktorá ponúka obsah prichádzajúci z kostola, teda homílie, kázne, zamyslenia, životopisy svätých. Rubrika „Pred kostolom“ sa chce pozrieť do domáceho kostola a tiež obsahuje rozhovory a životný štýl. Tu sme tiež zaradili podkategóriu „očami biskupa“. Napríklad v sobotu tu krátkym videozamyslením prispieva biskup Jozef Haľko.

Na čo sa najviac tešíte vy osobne?

Vnímam to ako výbornú príležitosť evanjelizovať kreatívnym spôsobom. Teším sa na prácu so slovom. A z toho, čo som už čítal, sa zvlášť teším na Apokryfy arcibiskupa Vasiľa. Originálnym spôsobom v nich reaguje na aktuálne spoločenské témy. Skutočná lahôdka pre fajnšmekrov.

Na trhu je viac katolíckych webov, od Katolíckych novín po Postoj, čo bude u vás iné?

Iní tam budeme my, náš pohľad, naše úsilie, naše texty. Nepovažujeme sa za konkurenciu, chceme obohatiť.  

Páči sa mi tá koexistencia byzantského a latinského kresťanstva, čo je pre vás atraktívnejšie na byzantskej a čo na latinskej tradícii?

Ja som gréckokatolík, ale mal som možnosť spoznať aj západný obrad. Nedá sa to paušalizovať, ale ak chcem nájsť nejakú líniu, poviem, že na Západe je to dôraz na spoločenstvo a na Východe dôraz na tajomstvo. Okrem toho mám vo veľkej obľube teológiu Benedikta XVI. 

Dnes je sviatok svätých Petra a Pavla, predstavujú zvláštne spojenie. Čím je ten sviatok pre vás? A čím bude pre stránku DoKostola.sk?

Svätých apoštolov Petra a Pavla sme vybrali za duchovných patrónov projektu jednohlasne, teda mojím jedným hlasom (smiech). Ostatní sa to dozvedia asi až teraz. Pre mňa osobne nesie tento sviatok posolstvo, že Boh dokáže pracovať s každým „materiálom“. Na dvoch vrcholných apoštoloch Petrovi a Pavlovi si pripomeniem, že Boh nemení povahu človeka, len ju zmysluplne nasmeruje. Peter chcel byť vždy prvý, tak ho Ježiš usmerní, že má byť prvý v službe. A Pavol zas kedysi horlivo prenasledoval kresťanov, no Ježiš ho pri Damasku otočil, aby ešte horlivejšie kresťanstvo šíril. Preto si myslím, že títo dvaja apoštoli sú pre nás vhodnými príkladmi i „protekčnými spojkami“ pri vybavení nebeských žiadostí.    

Otec Rasťo, prajeme veľa spokojných čitateľov a pozývame na pravidelné čítanie vynovenej stránky.


Ďalšie články