Danko: Hlas má silnejšie pozície ako Smer a nemôže sa tváriť, že čo je moje, do toho ťa nič

12. schôdza Národnej rady SR Andrej Danko a Martin Dubéci. Foto: Martin Baumann/TASR

Hlas má v súčasnosti v mnohých veciach silnejšie pozície ako Smer, uviedol predseda SNS a podpredseda parlamentu Andrej Danko v relácii RTVS Sobotné dialógy. Obhajoval tým svoju ideu, že v takejto situácii by malo kreslo šéfa parlamentu patriť národniarom.

Predseda SNS zopakoval, že po Pellegriniho prezidentskej výhre sa zmenila politická situácia, ktorú možno v súčasnosti definovať ako nevyváženú. A pripomenul bývalému predsedovi Hlasu, že sám deklaroval, že vyhral aj vďaka podpore Smeru a SNS.

Hlas sa podľa Danka nemôže tváriť, „že čo je tvoje, je aj moje, a čo je moje, do toho ťa nič“. „Hlas sa niekedy v tých situáciách tak správa, ale som presvedčený, že najdôležitejšie je, aby sa prezident Pellegrini porozprával s premiérom Ficom a my kompromis nájdeme,“ uviedol Andrej Danko s dôvetkom, že potom sa spoločne všetci dohodnú, lebo sú to skúsení politici.

Predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci v reakcii zdôraznil, že ich hnutie sa toho nebude miešať, pretože si za to nesie zodpovednosť koalícia.

„Už tretí mesiac sa musíme zaoberať tým, kto bude predseda Národnej rady. Prišla tu politická sila, ktorá hovorila, že vedia riadiť štát a oni ani nevedia obsadiť druhú najvyššiu ústavnú funkciu,“ zvýraznil Dubéci.

Podľa Danka predseda parlamentu v tejto fáze nikoho nezaujíma. Podotkol, že kým nebude jasná dohoda o tom, kto bude predsedom, tak hlasovanie nepríde na rad.

O čom je podľa Danka demokracia

Podľa Andreja Danka je demokracia o tom, že vo voľbách získali nadpolovičnú väčšinu. Demokraticky máme právo schváliť čokoľvek. „Diskutujeme s opozíciou, ale máme právo si schváliť zákony, aké si navrhneme,“ povedal ďalej v Sobotných dialógoch. Líder SNS nesúhlasí, že zákony sa prijímajú s „horúcou hlavou“. Poukázal na to, že legislatívny proces má tri čítania. „Máme právo zákony podávať, opravovať a máme silu ich schvaľovať,“ zopakoval.

Martin Dubéci to označil za šokujúce. Pripomenul, že existujú nezávislé inštitúcie a úlohou politikov je ich nechať fungovať.

Podpredseda parlamentu prezradil, že zákonov z balíka lex atentát bude viac. „V druhom kole sa budeme zaoberať tým, čo poškodilo vzťahy medzi politikmi. Prídu nové zákony o ochrane digitálnej stopy, ochrane v online priestore. Všetko, čo poškodzuje ľudské vzťahy, musíme riešiť,“ uviedol Danko.

Podľa Dubéciho tu mal byť zákon, ktorý bude naozaj riešiť bezpečnosť krajiny. „Namiesto toho sú tu opatrenia na obmedzenie slobody a potom jedna renta (pre premiéra Fica), o ktorej sa môžeme baviť. Čo má však renta s bezpečnosťou krajiny,“ pýtal sa. Odsúdil tiež zásah zákona do zhromažďovacieho práva.

Dubéci tiež skritizoval postup vlády pri prijímaní lex atentátu, ktorý podľa neho rieši nepodstatné veci na úkor problémov obyvateľov Slovenska.

Šéf SNS avizuje riešenie minimálnych dôchodkov

Andrej Danko tiež avizoval riešenie, ktoré sa týka spriechodnenia minimálnych dôchodkov v rámci diskusie ministra Erika Tomáša o novom nastavení minimálnej mzdy. Predstaviť ho chce na koaličnej rade, keď sa bude tvoriť rozpočet.

Danko je presvedčený, že s Tomášom nájdu v téme minimálnej mzdy i minimálneho dôchodku kompromis. Chce, aby sa zmeny prijímali spolu. „Máme riešenie, ktoré ho prekvapí,“ povedal.

Načrtol, že minimálny dôchodok chcú rozlišovať u ľudí nad 85 rokov, ktorí si už nevedia zarobiť a potrebujú ho mať aspoň na nejakej úrovni, aby si vedeli platiť domov dôchodcov. „My môžeme kategorizovať dôchodcov, to nemusí byť plošne,“ doplnil.

Martin Dubéci hovorí o slede nápadov, ktoré majú obrovské vplyvy na rozpočet. „Minister práce a potom ďalší koaliční partneri strieľajú sumy, ktoré idú do stámiliónov (eur),“ poukázal s tým, že potrebné je vyčísliť dosahy týchto opatrení na rozpočet. Chýbajú mu opatrenia pre hospodársky rast a rozvoj ekonomiky. K zvyšovaniu dôchodkov či minimálnej mzdy by uvítal širokú odbornú diskusiu.

Po odvolaní poslankyne Márie Kolíkovej (SaS) z postu predsedníčky výboru na kontrolu Slovenskej informačnej služby je podľa Dubéciho výbor paralyzovaný. „Dnes jednoducho neexistuje systém kontroly tajných služieb,“ upozornil. Nová nominácia je podľa neho na SaS, ktorej post patril. Danko na otázku o nástupcoch odvolaných šéfov výborov povedal, že je právo opozície navrhnúť si mená.

PS sa chce pre zákon o zrušení RTVS obrátiť na európsky súd

Progresívne Slovensko sa chce pre zákon o zrušení RTVS obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva, uviedol v ďalšej časti diskusie Martin Dubéci. Dôvodom je podľa neho nesúlad zákona s európskymi predpismi, ako aj porušenie princípov právnej istoty.

Dubéci skritizoval, že zákon, ktorý má mať účinnosť od 1. júla, stále nie je podpísaný prezidentom SR, čo podľa neho môže byť problémom.

Podpredseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko v debate uviedol, že je v rukách prezidenta Pellegriniho, kedy tento zákon podpíše a nevidí v tom žiadny problém.

(tasr, sita, rtvs, im)


Ďalšie články