Orbán v Kyjeve: Zvážte prímerie. Pripojte sa k mierovým snahám Ukrajiny, kontruje Zelenskyj

Orbán pricestoval do Kyjeva na svoju prvú návštevu Ukrajiny od zaèiatku vojny Viktor Orbán a Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval v utorok do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny. Vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil rýchle prímerie vo vojne s Ruskom s cieľom možného urýchlenia mierových rokovaní. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potrebuje spravodlivý mier.

Ide o prvú cestu maďarského premiéra na Ukrajinu od začiatku invázie ruských síl vo februári 2022. Na spoločnej tlačovej konferencii Orbán vyjadril záujem o zlepšenie vzťahov s Ukrajinou a uzavretie širšej bilaterálnej dohody o spolupráci. Maďarsko je podľa neho taktiež pripravené zúčastniť sa na modernizácii ukrajinského hospodárstva.

Podľa Zelenského by jeho rokovanie s Orbánom mohlo poslúžiť ako základ spomínanej dvojstrannej dohody.

Orbán chce prímerie a mierové rokovania

Ukrajinský prezident ocenil, že sa návšteva koná hneď po začiatku maďarského predsedníctva v EÚ. Považuje to za jasný dôkaz „spoločných európskych priorít a toho, aké dôležité je nastolenie spravodlivého mieru na Ukrajine“.

„Požiadal som prezidenta, aby zvážil, či… by rýchle prímerie mohlo urýchliť mierové rokovania,“ povedal Orbán s tým, že prímerie, ktoré si predstavuje, by bolo časovo obmedzené.

Počas návštevy Kyjeva Orbán povedal, že otázka mieru na Ukrajine je dôležitá pre celú Európu a maďarské predsedníctvo v Rade EÚ bude Kyjevu v tejto záležitosti k dispozícii.

Volodymyr Zelenskyj a Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Neplánovaná návšteva

Návšteva Orbána v Kyjeve sa koná deň po tom, ako Maďarsko prevzalo rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie. Ide o prvú cestu maďarského premiéra na Ukrajinu od začiatku invázie ruských síl vo februári 2022.

Jeden z budapeštianskych zdrojov pre britský The Guardian uviedol, že plán cesty sa zrodil po dlhých rokovaniach o otázke práv ukrajinskej maďarsky hovoriacej menšiny, ktorá žije na krajnom západe Ukrajiny v blízkosti hraníc oboch krajín. „Predpokladom stretnutia bolo vyriešenie otázky národnostných práv. V posledných týždňoch sa podarilo dosiahnuť dohodu,“ dodal zdroj.

Na rozdiel od väčšiny európskych krajín Maďarsko odmieta vojensky podporovať Ukrajinu a namiesto toho vyzvalo na prímerie. Budapešť udržiava s Moskvou otvorené styky a minister zahraničných vecí Péter Szijjártó od začiatku vojny na Ukrajine absolvoval najmenej päť ciest do Ruska, naposledy minulý mesiac na ekonomické fórum v Petrohrade. Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v máji označil plány na podporu Kyjeva za „bláznivú misiu“.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov bagatelizoval Orbánovu návštevu Kyjeva a vyhlásil, že od tejto cesty „nič neočakáva“. Maďarský premiér si podľa neho iba „plní svoje povinnosti“.

Maďarský premiér po stretnutí

Vojna na Ukrajine je podľa maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý v utorok navštívil Kyjev, „najdôležitejším problémom Európy“. Orbán je všeobecne vnímaný ako ten, kto má medzi lídrami Európskej únie najlepšie vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho návšteva je zriedkavým gestom vo vzťahu s Ukrajinou.

„Snažíme sa nechať spory z minulosti za nami a sústrediť sa na obdobie, ktoré je pred nami,“ povedal Orbán novinárom po rokovaní v ukrajinskom hlavnom meste. „Chceli by sme, aby vzťahy medzi našimi dvoma krajinami boli oveľa lepšie,“ dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že je „vďačný“ za humanitárnu podporu, ktorú Maďarsko poskytlo ukrajinským utečencom. Zároveň uviedol, že Maďarsko by mohlo zohrať úlohu pri organizovaní pokračovania mierového samitu, ktorý sa minulý mesiac konal vo Švajčiarsku.

Výzva Zelenského Orbánovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v utorok maďarského premiéra Viktora Orbána, aby sa pripojil k mierovým snahám Ukrajiny po invázii Ruska. Informuje o tom agentúra AFP.

Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore uviedol, že s Orbánom počas rokovaní hovoril o krokoch Kyjeva na nastolenie mieru v spolupráci s medzinárodnými partnermi. „Pozval som Maďarsko a premiéra Orbána, aby sa pripojil k príslušným snahám,“ povedal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident s Orbánom podľa vlastných slov hovoril aj o mierovom samite vo Švajčiarsku a prípravách na ďalší takýto samit. „Hovoril som o tom, čo sme už s našimi partnermi dosiahli,“ povedal Zelenskyj.

Orbán v utorok navštívil prvýkrát od začiatku vojny Ukrajinu a na tlačovej konferencii so Zelenským vyzval Kyjev na dosiahnutie „rýchleho prímeria“. Ukrajina však opakovane odmieta výzvy na prerušenie bojov, pričom tvrdí, že by tak Rusko len získalo čas na preskupenie pre podniknutie nového útoku.

Zelenskyj vo večernom príhovore poukázal na to, že ide o prvú Orbánovu návštevu Kyjeva za mnohé roky. Podľa Zelenského je to dôležitá cesta, keďže sa koná hneď po začiatku maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. „To je jasný signál, aké veľmi je pre nás všetkých v Európe dôležité zostať zjednotení a prijímať spoločné kroky,“ povedal Zelenskyj.

Na rozdiel od mnohých iných európskych lídrov Orbán nenavštívil po začiatku invázie Ruska Ukrajinu a spomedzi lídrov EÚ je vnímaný ako najviac proruský, pripomína AFP.

(tasr, reuters, est)


Ďalšie články
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...