Rodiny obetí vlakovej nehody dostanú po 50-tisíc eur

Nehoda si vyžiadala sedem životov. Foto: KR PZ v Nitre/TASR Nehoda si vyžiadala sedem životov. Foto: KR PZ v Nitre/TASR

Pozostalí obetí tragickej zrážky vlaku a autobusu na železničnom priecestí pri Nových Zámkoch dostanú finančné odškodnenie. Za každú obeť je výška príspevku príbuzným 50-tisíc eur. Na návrh ministra dopravy Jozefa Ráža o tom v stredu rozhodla vláda na výjazdovom rokovaní v Zákamennom na Orave.

Pri nešťastí zomrelo sedem ľudí. Peniaze určené na finančné odškodnenie uvoľní ministerstvo financií pre rezort dopravy, ktoré následne príspevok poukáže pozostalým. Odškodnenie je oslobodené od dane.

„Nikomu už tých ľudí nevrátime,“ povedal v stredu po rokovaní vlády minister Ráž. Trvá na už zverejnených informáciách, že predbežné vyšetrovanie vedie k tomu, že išlo o „individuálne zlyhanie ľudského faktora“. Podľa neho nešlo o systémovú ani technickú chybu.

Žiadne ďalšie informácie o vyšetrovaní nehody sa už nebudú podľa ministra dopravy poskytovať a „na tom, čo sme povedali, sa nič nemení“. Na objasnení nešťastia pracujú dohromady štyri tímy zo železníc, odboru kontroly rezortu dopravy a polície.

Už deň po nehode Ráž povedal, že nehodu pravdepodobne spôsobilo zlyhanie ľudského faktora. Vlak podľa predbežných informácií išiel po koľaji, ktorá bola po výdatných dažďoch vylúčená z prevádzky.

Generálny riaditeľ Železníc SR (ŽSR) Alexander Sako priblížil, že pred nehodou prešiel priecestím osobný vlak do Nových Zámkov pri pustených závorách. Následne sa zodvihli, cez koľaje prešlo osobné auto, potom za ním na ne vošiel autobus. Sako tiež uviedol, že podľa predbežných zistení išiel vlak po uzavretej koľaji. Signalizácia na trati, ktorá je vo výluke, je podľa ministra dopravy vždy vypnutá.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) deň po nehode vylúčila pochybenie rušňovodiča. „Železničná spoločnosť Slovensko plne spolupracuje s vyšetrujúcimi orgánmi na objasňovaní príčin a dôsledkov nehody vlaku a autobusu v Nových Zámkoch. Už teraz môžeme vylúčiť pochybenie rušňovodiča, ktoré by mohlo zapríčiniť túto nehodu,“ povedal hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Jedna z verzii nehody hovorí o tom, že koľaj spojazdnili krátko pred zrážkou. Ukazuje to interný dokument ŽSR, ktorý získal portál aktuality.sk. Ide o takzvanú zvodku o poruchách a mimoriadnych udalostiach na tratiach. Podľa zápisu v tomto dokumente sa práce na tejto koľaji skončili ešte pred tragickou nehodou, takže v čase prechodu vlaku cez priecestie už mala byť koľaj mimo výluky.

Výluka sa v tejto časti skončila o 16.38 h. Koľaj sa teda spojazdnila polhodinu pred nehodou. Signalizácia asi nefungovala tak, ako mala.

K tragédii došlo 27. júna na Dvorskej ceste v Nových Zámkoch. Vlak EuroCity smerujúci z Prahy do Budapešti narazil do autobusu, ktorý pri zrážke roztrhlo na dve časti. Rušeň začal horieť. V čase nehody v linkovom autobuse Nové Zámky – Kolta sedelo osem ľudí a vodič.


Ďalšie články
122 dní do volieb v USA. Finanční donori bočia od demokratov, kým nevymenia Bidena

122 dní do volieb v USA. Finanční donori bočia od demokratov, kým nevymenia Bidena

Po teste, ktorým bola televízna debata na stanici CNN, sa prezident Joe Biden pre mnohých ukázal ako nedostatočne schopný kandidát proti republikánskemu vyzývateľovi Donaldovi Trumpovi. Viacerí veľkí donori sa teraz snažia akoby „vydymiť“ prezidenta zo súboja, napríklad tým, že pozastavujú poskytovanie darov pre Demokratický národný konvent (DNC) – ústredie strany. Jednou...