Odev pre ľudí z mäsokombinátu? Na českú olympijskú kolekciu sa valí vlna kritiky

Snímka obrazovky 2024-07-03 123928 Česká olympijská kolekcia. Foto: ČOV

Namiesto toho, aby si niektorí „umelci“ liečili svoje traumy na psychoterapii, pomstia sa nám všetkým vo verejnom priestore, a to hovorím ako umelkyňa, vyjadrila na sociálnej sieti česká módna návrhárka Anna Tejklová k outfitom českých športovcov, ktoré majú už o pár dní odprezentovať na Letných olympijských hrách v Paríži.

Novonavrhnuté šatstvo, v ktorom sa majú českí susedia objaviť vo Francúzku na vrcholovom športovom podujatí, naberá na mediálnej kritike od ľudí z „fachu“, fanúšikov či komentujúcich na sociálnych sieťach.

„Táto unisex kolekcia sa naozaj nepodarila. Paródia na ‚baloňák‘, ktorý vyzerá ako môj plášť po štvorhodinovke analytickej chémie? To je naozaj reprezentácia,“ napísal na sieti X používateľ Jarkovský a dodal, že centrom pozornosti jeho krajania rozhodne budú.

„Česi z toho musia vždy urobiť komédiu,“ tvrdí.

Akoby vyliezli zo školských laboratórií

To však nie je jediný negatívny komentár. Pod príspevkom módnej návrhárky Tejklovej ich je podobne ladených viac ako dvesto. O stovku ľudí viac sa rozhodlo tento zverejnený názor zdieľať aj na svojich platformách s komentármi ako „výstižné“ či „pravdivé“.

„Keď som to videla prvýkrát u niekoho na Facebooku, vážne som si myslela, že si niekto robí z nudy prde*. A potom TV reportáž. Od tej chvíle na to musím znova a znova pozerať a striedavo sa štípať, že naozaj nespím a potláčať nutkanie na zvracanie. Je to odporné a šialené,“ znie jedna z reakcií na sociálnej sieti.

Komentujúcej Blanke toto pôvodne reprezentatívne oblečenie evokuje školské laboratóriá. Jířímu, naopak, pracovný odev „pre zamestnancov komunistického mäsokombinátu“.

Zdeněk sa v komentári priznal, že reagovať na príspevky nie je jeho zvykom, ale tentoraz cíti veľkú potrebu vyjadriť svoj názor.

„Potom sa čudujeme, že chlapi menštruujú so ženami a ženy v tomto chaose hľadajú svoju prirodzenú, ženskú energiu,“ napísal ďalší diskutujúci Čech s nádejou, že v umeleckom svete je, ako sám tvrdí, stále mnoho ľudí, ktorí sa neboja ukázať, ako to vlastne príroda pôvodne myslela. Vďaka tomu verí, že bude svet stále v poriadku.

Výjav mongolských pastierov

Česká módna návrhárka vo svojom príspevku ďalej tvrdí, že českú olympijskú kolekciu komentuje výlučne z pohľadu módy. Jednotlivé kúsky nazvala „výjavom mongolských pastierov zo 70. rokov“.

Keďže ide o kolekciu určenú pre český olympijský tím, odev by mal byť podľa odborníčky predovšetkým športový. Ideálne vraj športovo elegantný, reprezentatívny a praktický. Tvrdí, že to, čo vidíme, nemá so športovým oblečením nič spoločné.

„Široké, takmer k zemi sa vlečúce nohavice sú nepraktické, veľké a neforemné župany s golierom sú už teraz pokrčené a postavu deformujúce,“ zdôrazňuje Tejklová s dôvetkom, že na mužoch budú vyzerať komicky a zženštilo, ženám, naopak, svojím strihom a dizajnom odoberú všetok pôvab.

Zo všetkého najhoršie považuje návrhárka topánky. Opisuje ich ako príliš „české“, teda nevkusné.

„V zmysle extrémne neštýlového a nevkusného, ​​lacno pôsobiaceho dizajnu, na čo je napokon značka Alpine Pro [popredná česká značka outdoorového a športového oblečenia a tiež partner Českého olympijského výboru, pozn. red.] expert a dlhodobo ničí tunajší vkus,“ nešetrí kritikou žena z módneho priemyslu.

Na záver svojho príspevku na sociálnej sieti doslova skritizovala potlače na látke. Označila ich za plesne v kúte rozpadajúceho sa panelákového bytu. „Tak to na mňa totiž presne pôsobí. Depresívne, prázdne a rozkladné, jednoducho klasický pozérsky odpadok,“ uzavrela.

V Paríži fúka, preto plášť, tvrdí návrhár

Úvodná prehliadka tohtoročných reprezentatívnych českých odevov na olympiáde sa odohrala na okraj prebiehajúceho medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.

Oblečenie vzniklo pod rukami návrhára Jana Černého. Zadanie navrhnúť olympijské odevy pre olympionikov dostal od Českého olympijského výboru.

Černého pri zhotovovaní ovplyvnila tohtoročná lokácia letnej olympiády. Sám totiž v Paríži nejaký čas žil a preto vraj vie, aké poveternostné podmienky tam budú českých športovcov čakať.

„Snažil som si predstaviť, kde ten otvárací ceremoniál bude, teda na rieke Seine uprostred Paríža. Keď som tam stážoval a chodil často okolo tej rieky, vždy tam fúkal vietor,“ tvrdí Černý, ktorý vraj preto vymyslel plášť zvaný trenčkot, ktorý bude pri nástupe pekne viať vo vetre.

V závere odborník na módu dodal, že prvé ohlasy od športovcov, ktorí už kolekciu videli, sú veľmi pozitívne, čo mu dáva pocit zadosťučinenia.

Čo vlastne olympijská kolekcia zobrazuje?

Odevy majú v prvom rade zobrazovať českú hrdosť zastúpenú národnými farbami.

„Tie sú posunuté do temne modrej, tlmenej červenej a krémovo bielej,“ uvádza na svojom webe Český olympijský výbor. Medzi detailmi na oblečení nájdete vlajku či nápisy CZE, ako skratku Českej republiky. Na odevoch sa objavujú aj v podobe „razítiek“ na plášti ušitom z japonského nylonu, ktorý spája Česko s Francúzskom, kde dizajnér pôsobil.

„Najvýraznejšia časť kolekcie prepája český ‚baloňák‘ s trenčkotom, vo Francúzsku takým obľúbeným. Vždy si chceme kolekciou pre slávnostný začiatok uctiť aj usporiadateľskú krajinu a plášť to jednoznačne spĺňa,“ dodal predseda výboru Jiří Kejval.

Plášť zdobí taktiež atramentovo modrý Rorschachov vzor [škvrna švajčiarskeho psychológa a psychiatra, ako jedna z diagnostických metód používaných v psychológii na rozbor štruktúry osobnosti, poz. red.] odkazujúci na dielo grafika a maliara Vladimíra Boudníka, ktorý sa narodil v roku 1924, keď sa naposledy uskutočnili olympijské hry v Paríži.

„Farebné gradienty polotrička a nohavíc zasa vychádzajú z farieb historických českých dresov. Na šatke, ponožkách, teniskách a viditeľných etiketách je nečakaný hráškovozelený akcent, ktorý zámerne rozbíja klasickejšiu červeno-modro-bielu siluetu,“ dodal výbor o symbolikách módnej kolekcie.

Vrcholové medzinárodné športové podujatie v Paríži odštartuje v piatok 26. júla. Letná olympiáda bude trvať do nedele 11. augusta.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Český olympijský tým 🇨🇿 (@olympijskytym)

(let, čov)


Ďalšie články
122 dní do volieb v USA. Finanční donori bočia od demokratov, kým nevymenia Bidena

122 dní do volieb v USA. Finanční donori bočia od demokratov, kým nevymenia Bidena

Po teste, ktorým bola televízna debata na stanici CNN, sa prezident Joe Biden pre mnohých ukázal ako nedostatočne schopný kandidát proti republikánskemu vyzývateľovi Donaldovi Trumpovi. Viacerí veľkí donori sa teraz snažia akoby „vydymiť“ prezidenta zo súboja, napríklad tým, že pozastavujú poskytovanie darov pre Demokratický národný konvent (DNC) – ústredie strany. Jednou...