Dubnica vyriešila problém so športovcami na námestí. Nový skatepark nemá konkurenciu

Dubnická samospráva robila prieskum, v ktorom sa deti vyjadrili k tomu, ako a kde by chceli v meste tráviť voľný čas. Žiaci základných škôl uviedli, že im chýba skatepark. Želanie sa stalo otcom myšlienky, ktorá vyriešila hneď niekoľko problémov.

dubnicky skatepark Dubnický skatepark je novou atrakciou v meste. Foto: Ľubomír Chochula

Nový skatepark, ktorý sa nachádza vo vhodnej časti mesta pri futbalovom štadióne a workoutovom cvičisku, je výnimočný. Nielen tým, že má participatívny charakter, ale jeho benefitom je tiež to, že v blízkom a širšom okolí Dubnice nemá konkurenciu. Vďaka svojim parametrom a kvalite sa tu v budúcnosti môžu konať športové súťaže.

Zatiaľ je v rámci prvej etapy k dispozícii exkluzívny bowl, resp. skateparkový bazén, ktorý vyrobili špeciálnou metódou striekaného a hladeného betónu. Prvú etapu, ktorú dubnická radnica slávnostne otvorila na začiatku školských prázdnin, financovali z rozpočtu mesta a stála 160-tisíc eur. Celkový rozpočet všetkých troch etáp je približne 400-tisíc eur.

Na prevedení je vidieť, že projektanti i zhotovitelia patria do skate komunity, čo úroveň športoviska posunulo ešte vyššie. Možno pre začiatočníkov by bolo lepšie brúsiť si ostrohy v menej náročnom „bazéne“, ale pre skúsenejších a ortodoxných skaterov či inlinerov je to ideálny priestor. Na svoje si určite prídu aj kolobežkári.

V skateparku môžu mladí nielen športovať, ale aj nadväzovať nové kamarátstva. A ktovie, možno na tomto dubnickom športovisku vyrastie budúci reprezentant Slovenska, účastník majstrovstiev sveta či olympijských hier v skateboardingu.

Ďalším pozitívom je, že mládež už nemusí hľadať miesto pre svoju aktivitu na centrálnom námestí alebo iných verejných mestských plochách, čo niektorých starších obyvateľov poburovalo.

Vydýchnuť si môžu aj rodičia, ktorých už nebavilo dohovárať svojim deťom, aby pri adrenalínovej činnosti nepoškodzovali lavičky, ďalší mobiliár a iný verejný majetok. Takéto prípady musela potom riešiť mestská polícia.

Dubnický skatepark sa hneď stal hitom pre tých, ktorí holdujú tomuto druhu zábavy a športu. Navštevujú ho nielen Dubničania, ale aj ľudia z okolitých obcí a miest.

Mladá generácia dostala ďalšiu príležitosť tráviť voľný čas aktívne a zmysluplne. Rozširovať športovú infraštruktúru je potrebné. Pre každú samosprávu by to malo byť jednou z priorít, lebo deti sú našou budúcnosťou.

A tá dubnická si to uvedomuje. Nie je to iba skatepark (mimochodom, s druhou etapou výstavby sa začne ešte tohto roku), ale mesto Dubnica nad Váhom chce do konca roku 2024 zrekonštruovať aj verejné športoviská a detské ihriská v štyroch lokalitách v celkovej investícii takmer 1,3 milióna eur.