Šutaj Eštok a Gedra boli okolo roku 2010 falošnými diskutérmi Smeru, píše Denník N

Predseda vlády SR Robert Fico navštívi Ministerstvo vnútra SR Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šuta Eštok (HLAS-SD) a vedúci Úradu vlády SR Juraj Gedra na pôde rezortu vnútra v Bratislave v pondelok 30. októbra 2023. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a šéf úradu vlády Juraj Gedra boli v minulosti falošnými diskutérmi Smeru. Vo štvrtok to uviedol Denník N na základe informácií z interných mailov a výpovedí bývalých členov mládežníckej organizácie tejto strany s názvom Mladí sociálni demokrati (MSD).

Aktivita viacerých falošných diskutérov, medzi ktorých mali patriť aj dvaja terajší vrcholoví politici, podľa Denníka N kulminovala pred parlamentnými voľbami v roku 2010 a pred predčasnými voľbami v roku 2012.

Skupina falošných užívateľov sa údajne koordinovala cez maily, v ktorých bolo napísané, o čom sa má diskutovať a blogovať alebo to, ktoré články nepriaznivé pre Smer je nutné spochybniť.

„Pomôcť im mal aj dokument s názvom Úspechy a výsledky vlády R. Fica a Smeru, ktorý bol prílohou jedného z e-mailov. Autorom dokumentu podľa vlastností súboru bol ‚Robert‘,“ napísal Denník N.

Nový líder Hlasu Šutaj Eštok vraj na internete vystupoval pod pseudonymom tosma3. Tento profil vo vyjadreniach útočil napríklad na novinárov denníka SME slovami, že sú „SMEtisko“. Kritika prúdila aj voči predstaviteľom politických súperov Smeru. Ivetu Radičovú označil za alkoholičku, ktorá by mala ísť na „protiodvykacie liečenie“. O Mikulášovi Dzurindovi písal, že je „ciganik“ a Pavol Frešo bol „frankenštain“. 

Odosielateľom inštruktážnych e-mailov pre falošných diskutérov a blogerov bol podľa novín Juraj Gedra používajúc pseudonym Imrich Vladár. Vladár sa zvykol podpisovať ako G12. Prezývka G12 podľa všetkého vznikla na základe toho, že mládežnícka organizácia Smeru sídli na Gunduličovej 12 v Bratislave.

„On rozdeľoval témy, kto sa má čomu venovať,“ povedal jeden zo zdrojov o Gedrovi. 

Falošní diskutéri boli aktívni predovšetkým pod článkami rôznych spravodajských webov, keďže v období okolo roku 2010 mali sociálne siete iba marginálny vplyv.

Do týchto aktivít vraj boli zapojené desiatky ľudí. Jeden zdroj Denníka N povedal, že prácu falošných diskutérov robil zadarmo, druhý priznal, že dostával odmenu. „Ak si dobre spomínam, bolo to 200 eur na mesiac,“ povedal.

Šutaj Eštok má v súčasnosti 37 rokov a Gedra je o rok starší. V čase okolo roku 2010 teda mali približne vek končiacich vysokoškolákov.

Šutaj Eštok ani Gedra na novinárske otázky Denníka N neodpovedali.

(tod)


Ďalšie články
Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín. Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej...