Frakcia Patrioti pre Európu naberá na realite aj sile. Koľko by mohla mať europoslancov?

Novovznikajúca frakcia Európskeho parlamentu Patrioti pre Európu, ktorej vznik pôvodne ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán a český expremiér Andrej Babiš, by už mala mať dostatočný počet členov, aby mohla oficiálne vzniknúť. Najnovším prírastkom majú byť národno-konzervatívne zoskupenia z viacerých západoeurópskych krajín.

AUSTRIA - EU - POLITIC - PARTY - BABIS - KICKL - ORBAN - PATRIOTS FOR EUROPE - AUSTRIA; VIENNA; 20240630; Hungarian Prim Viktor Orbán a Andrej Babiš. Foto: Profimedia.sk

Kostru novej politickej aliancie tvoria od minulej nedele Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána, česká strana ANO Andreja Babiša a Slobodná strana Rakúska (FPÖ) Herberta Kickla. Títo predstavitelia podpísali pred týždňom manifest novej aliancie. Okrem iného požadujú viac rozhodovania na národnej úrovni, lepšiu obranu vonkajších hraníc pred migráciou a kritizujú Zelenú dohodu pre Európu, takzvaný Green Deal.

„Preberáme zodpovednosť za spustenie tejto novej platformy a novej frakcie. Chcem dať jasne najavo, že toto je náš cieľ,“ povedal na spoločnom stretnutí vo Viedni Orbán.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.