Le Penová pred voľbami: Dosť už bolo Mbappého moralizovania, nezastupuje bežných Francúzov

Marine Le Penová v rozhovore pre CNN uviedla, že ak sa jej strana Národné zhromaždenie (RN) dostane k moci a Jordan Bardella sa stane premiérom, zabráni Francúzsku použiť zbrane dlhého doletu na útoky na ruské územie a zastaví akékoľvek plány francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vyslať vojenské jednotky na Ukrajinu.

UEFA EURO 2024: Portugal vs France in Hamburg, Germany - 05 Jul 2024 Kylian Mbappé. Foto: Profimedia.sk

Tento krok by podľa nej znamenal zmenu Francúzska na „spolubojovníka“ v konflikte na Ukrajine.

Le Penová v rozhovore pre americkú stanicu CNN zdôraznila, že ak by Macron aj navrhol vyslanie vojakov, rozhodujúce slovo by mal premiér a vojaci by na Ukrajinu neodišli, ak by premiér bol proti.

Pripomeňme, že Macron v posledných mesiacoch zintenzívnil svoju rétoriku ohľadom francúzskeho zapojenia do vojny na Ukrajine.

Koniec ukrajinským útokom na ruské územie?

Le Penová tiež kritizovala Macronovo rozhodnutie povoliť Ukrajine použiť západné zbrane na útoky proti ruskému územiu, čo podľa nej otvorilo dvere pre podobné kroky zo strany Washingtonu.

Le Penová ďalej vyhlásila, že RN by nikdy nedovolilo Kyjevu uskutočniť útoky na ruské územie so zbraňami dodanými Francúzskom. Tým by sa podľa jej slov zabránilo vzniku situácie, v ktorej by Rusko vnímalo Francúzsko ako priameho účastníka konfliktu.

Le Penová kritizovala hviezdneho Mbappého

Francúzsky futbalový útočník Kylian Mbappé vyjadril názor, že Francúzi by mali bojovať proti strane Le Penovej, čo vyvolalo ostrú reakciu od političky.

Le Penová v rozhovore pre CNN kritizovala Mbappého za jeho moralizovanie a predvolebné odporúčania. Považuje ich za nevhodné zasahovanie do politiky. Uviedla, že Mbappé ako úspešný futbalista nezastupuje bežných Francúzov, ktorí zápasia s nízkymi príjmami a žijú z minimálnej mzdy.

Zdôraznila, že veľa Francúzov je unavených z rád bohatých osobností o tom, ako by mali voliť, a tvrdí, že tieto voľby by mali byť o emancipácii a obnovení kontroly občanov nad ich vlastným osudom.

(mm)


Prebiehajúce šetrenie pochybení Jána Mazáka počas jeho pôsobenia na čele Súdnej rady odhalilo mnohé nedostatky, hoci stále nie je ukončené. Súdna rada chce vymáhať nezákonné benefity od Mazáka prostredníctvom žaloby a nevylučuje ani jeho trestnú…
Prejsť na článok
Ostrá kritika členov Súdnej rady sa na adresu médií zniesla po tom, ako iniciatíva Za otvorenú justíciu vydala zavádzajúci text o dvojakom prístupe voči sudcom. Konkrétne médiá s konkrétnymi pochybeniami boli predmetom polemiky, ktorej záverom…
Prejsť na článok