Košičanov už nebaví chodiť na cintorín cez stavenisko. Zhotoviteľ hovorí o novom termíne

KOŠICE – Všetci tí, ktorých smutná udalosť priviedla v ostatných dňoch, týždňoch či dokonca mesiacoch na Verejný cintorín v Košiciach, ostali nemilo prekvapení. Jeho vstupná časť nie je ani po dlhom čase dokončená a návštevníci pietneho miesta i účastníci obradov sa stále pohybujú, v podstate, po stavenisku.

Verejný cintorín portál Reštaurátorov a robotníkov zakrýva pred očami verejnosti textília. Foto: archív mesta

V Štandarde sa danej téme venujeme dlhodobo, preto nás zaujímalo, ako vidí mesto definitívny termín ukončenia prác, keďže väčšina Košičanov si bola istá, že počas osláv Dňa mesta Košice v máji, keď sa jedna z akcií konala práve na tomto mieste, bolo už všetko úspešne zavŕšené.

Odpoveď z komunikačného oddelenia mesta prišla v takomto znení: „Stavebné práce boli ukončené a Verejný cintorín mesto odovzdalo do užívania verejnosti 17. mája odslúžením slávnostnej ekumenickej bohoslužby.“

Tieto slová však nijako nekorešpondujú s vyjadrením nášho čitateľa, účastníka pohrebu, o čulom pracovnom ruchu na najväčšom košickom cintoríne. Vybrali sme sa preto začiatkom júla osobne sa presvedčiť o aktuálnej situácii. Skupina mužov v tom čase na mieste opravovala „odrazený“ obrubník pri nájazde k uzatváracej rampe, smerom von z parkoviska.

Problematický obrubník. Už ho neraz museli opravovať kvôli tomu, že nákladné autá ho poškodili. Video: Daniela Pirschelová

Jeden z pracovníkov sa nám posťažoval: „Je to celé zle, pretože nákladné autá, ktoré vychádzajú z parkoviska, respektíve od budovy, v ktorej sídli Správa cintorína, pri vyberaní zákruty nezvládnu manéver a ,zoberú so sebou aj obrubník. Už sme podobnú vec niekoľkokrát opravovali, pričom to robíme ako reklamáciu, teda za peniaze zhotoviteľa, a pritom to nie je naša vina. Auto jednoducho odrazí obrubu chodníka a vodič – vinník, ktorý by to mal zaplatiť, zmizne.“

Mesto ako zadávateľ o tom vie, ale vysvetlilo nám to inak ako ľudia, s ktorými sme sa rozprávali: „Práce, ktoré sa realizovali, sa týkali odstraňovania vád a reklamácií, čo je aj prípad spomínaného obrubníka. Chodníky a prístupové komunikácie sú vybudované v zmysle platnej normy.“

Mnohé problémy by podľa názoru robotníkov vyriešila funkčná parkovacia rampa a kamerový systém. Pýtame sa preto radných, kedy budú uvedené do praxe?

„Aktuálne prebieha konfigurácia parkovacieho programu a jeho implementácia do mestského dohľadového systému,“ uvádza sa v stanovisku s dôvetkom, že v rámci projektu obnovy Verejného cintorína je pripravená kompletná infraštruktúra pre tento systém, ktorý obstará mestská polícia v rámci doplnenia Integrovaného kamerového systému mesta Košice.

Návštevníci cintorína občas nerozumejú (podľa nich) zmätočnému textu o platbách, ktorý je uverejnený pri vstupe na parkovisko. Riešia to najmä tí, ktorí sa vybrali do súkromnej Obradnej siene spoločnosti AVE + s. r. o., keďže táto má svoje vlastné parkovisko, ale ľudia sa k nemu dostanú len prejazdom cez mestskú rampu.

„Prvé dve hodiny parkovania budú zdarma, následne je sadzba 1 euro/h. Prevádzková doba spoplatnenia platí od pondelka do soboty v čase 7.30 – 18.00 h., v nedele a sviatky je parkovanie bez úhrady. Podmienky upravuje platné všeobecne záväzné nariadenie a prevádzkový poriadok. Systém fungovania závorového parkoviska budeme po spustení prevádzky (29. júla) vyhodnocovať a dolaďovať,“ vysvetľuje hovorca mesta Dušan Tokarčík.

Pripomenul, že z dôvodu aktivácie zavlažovacieho systému bude závorové parkovisko do konca októbra v čase od 20.00 do 6.00 h odstavené a nebude možné na ňom parkovať. „V tejto súvislosti žiadame vodičov, aby každý deň najneskôr do 20.00 h opustili priestor parkoviska. Po tejto hodine systém umožní motoristom už len výjazd z neho.“

Zo stanoviska radnice nám však stále nie je jasné, prečo napriek odovzdaniu cintorína v máji, je jeho vstupná brána stále obohnaná lešením a priemyselnou textíliou, čo budí dojem permanentného staveniska.

Návštevníci pietneho miesta a účastníci pohrebov prechádzajú popod zahalené lešenie. Mnohí sa boja o svoju bezpečnosť. Video: Daniela Pirschelová

„Na Verejnom cintoríne na Rastislavovej pokračujú stavebné práce, ktoré nadväzujú na revitalizáciu jeho vstupu. Súčasťou toho je aj obnova a reštaurovanie hlavného a bočného portálu. Po odstránení novodobej omietky došlo k odhaleniu pôvodného zachovaného povrchu (zhruba) z roku 1923,“ spresnil hovorca. Dodal, že po konzultácii s odborníkmi padol návrh zreštaurovať portál a zachovať jeho pôvodnú podobu. Práce za necelých 121-tisíc eur realizuje spišskonovoveská spoločnosť OMEGATEC, s. r. o.

„Primátor Jaroslav Polaček absolvoval posledný kontrolný deň 15. júla. Zástupca zhotoviteľa ho okrem iného informoval o tom, že práce by mohli byť ukončené do konca augusta. Následne bude potrebné ešte osadiť nové výplne a brány, ktoré vyrobí umelecký kováč ako repliky tých pôvodných,“ znie pozitívna informácia.

Či sa podarí tento termín dodržať, sa dozvedia Košičania už čoskoro. Veď prázdniny sa čo nevidieť prehupnú do svojej druhej polovice.

Zdroj foto a video: Daniela Pirschelová


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac