Zrevitalizovaný vstup na Verejný cintorín požehnali na slávnostnej ekumenickej bohoslužbe

KOŠICE - Zrevitalizovaný vstupný priestor na Verejnom cintoríne na Rastislavovej ulici v Košiciach odovzdali tento týždeň do užívania počas slávnostnej ekumenickej bohoslužby.

Verejný cintorín rekonštrukcia Jeden z najstarších cintorínov na Slovensku tento týždeň odovzdali po revitalizácii do užívania. Foto: FB Mesto Košice

Arcibiskup – metropolita Bernard Bober vyzdvihol význam tohto miesta, ktoré je jedným z najstarších cintorínov na Slovensku. Vyjadril nádej, že táto revitalizácia bude ocenená obyvateľmi Košíc. „Požehnali sme tento priestor a obnovený kríž. Kríž je symbolom každého kresťana. Som rád, že sme tomuto priestoru dnes prejavili úctu. Verím, že Košičania ocenia túto prácu a areál, ktorý bude peknou vizitkou mesta,“ skonštatoval Bober.

Revitalizácia sa zameriavala na plochu takmer 5800 metrov štvorcových, ktorá bola modernizovaná od vstupu až po centrálny kríž. V rámci projektu zabezpečili aj výmenu inžinierskych sietí, výstavbu nových ciest a chodníkov, inštaláciu smart LED osvetlenia a pridanie parkovacích miest s nabíjačkami na elektromobily.

Primátor Košíc Jaroslav Polaček vyjadril vďačnosť všetkým, ktorí prispeli k obnove tohto pietneho miesta. „Máme najväčší cintorín na Slovensku, ktorý bol roky zanedbávaný. Rozhodli sme sa investovať do tohto priestoru ako prejav úcty k zosnulým a k piete tohto miesta. Som presvedčený, že keď sa to tu časom zazelená, bude to krásny a dôstojný priestor. Až vtedy sa naplno prejavia myšlienky a zámery projektantov. Som vďačný, že sa podarilo krásne obnoviť a zreštaurovať aj centrálny kríž, pretože ten je miestom, pri ktorom sa zastaví každý návštevník,“ zhodnotil.

Celkové investície z rozpočtu mesta dosiahli 1,6 milióna eur s DPH. Riaditeľka Správy mestskej zelene Marta Popríková povedala, že modernizácia zdôraznila dôležitosť a pietny charakter tohto miesta, ktoré si ho plne zaslúži. V rámci projektu totiž vysadili aj 59 stromov a stovky kusov kríkov, trvaliek, či popínavých rastlín. 

Súčasťou projektu bude aj reštaurovanie historického trakčného stožiara a vstupného portálu, ktorého pôvodná úprava bola odhalená po odstránení novodobej omietky. Tieto zmeny a renovácie prinesú nový život a dôstojnosť tomuto cintorínu, ktorý má v košickej histórii významné miesto.

(tasr, der)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok