Taraba podáva trestné oznámenie na budajovcov

Minister životného prostredia Tomáš Taraba oznámil na piatkovej tlačovej konferencii, že už odo dňa, keď nastúpil na svoju pozíciu, mal podozrenie, že rezort zamestnával na dohodu "kadejakých kamarátov vedenia".

23. rokovanie vlády SR Tomáš Taraba. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Bola vykonaná kontrola Najvyšším kontrolným úradom a výsledkom je, že sme zrušili dohody viac ako 219 dohodárom,“ uviedol Taraba.

Z kontroly NKÚ podľa neho vyplýva, že pri nemalej časti týchto zamestnancov nebol vyhľadateľný žiaden výsledok práce, respektíve nebola zdôvodnená podmienka výnimočnosti podľa Zákonníka práce. „Inak povedané – zlodejina ako Brno,“ dodal minister.

„Podávame teda trestné oznámenie. Som rád, že NAKA koná pri ‚budajovcoch‘ pri každom oznámení, ktoré sme podali.“

Taraba tiež upozornil, že za posledných 10 rokov sa evidentne fiktívne poisťoval majetok, ktorý nemá žiadnu hodnotu, alebo je dávno odpísaný. Čísla od roku 2019 podľa neho hovoria, že sa poistili veci za 99 miliónov eur a plnenia boli niečo viac ako 12 miliónov.

„Daňovníci len na tomto rezorte prišli o 86 miliónov eur. Náš odhad je, že 20 percent zo sumy 99 miliónov mohli byť rôzne agentúrne a maklérske provízie,“ povedal s tým, že ak sa toto dialo na rezorte životného prostredia, bude žiadať zverejnenie týchto údajov aj z ostatných rezortov.

(max)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac