Hrad Devín má ísť pod štát. Taraba: Progresívci nebudú rozhodovať, kam patrí slovenská vlajka

Minister životného prostredia Tomáš Taraba hovorí, že sa s viacerými členmi vlády dohodol na tom, že hrad Devín má prejsť spod správy magistrátu hlavného mesta do vlastníctva štátu. Magistrát reagoval, že má obavy z toho, ako kultúrne pamiatky spravujú nominanti strany SNS.

úèastníci Hrad Devín. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Štát by mal mať strategické záujmy v kultúrnej politike a najvýznamnejšie kultúrne pamiatky by mal vlastniť, myslí si Taraba (Život/SNS). Uviedol, že pokiaľ vlastní kultúrne pamiatky štát, vie do nich nasmerovať viac financií, ako keď sú vo vlastníctve samospráv.  

S prechodom správy hradu Devín z bratislavského magistrátu na štát mali súhlasiť viacerí členovia vlády. Zároveň Taraba povedal, že navrhovali, aby sa zoznam týchto pamiatok rozšíril o kultúrne pamiatky, ktoré potrebujú opravu.

Taraba priblížil, že sa rozhodol maximálne angažovať, aby hrad Devín nebol v správe bratislavského magistrátu po tom, ako mu bránil vyjsť na Devín so slovenskými vlajkami.

V apríli v roku 2023 boli účastníci spomienkového podujatia pri príležitosti vychádzky štúrovcov na Devín, ktoré organizovala Matica slovenská, vyzvaní, aby zvesili vlajky zo žrdí, pretože mohli ohroziť bezpečnosť návštevníkov alebo spôsobiť škodu na majetku hradu. Následne Taraba spolu s Andrejom Dankom a Robertom Ficom zorganizovali výstup.

„Ešte pár hodín predtým nám avizoval magistrát, že nás tam s vlajkami slovenskej republiky nepustia,“ povedal Taraba. Ďalej uviedol, že strana Progresívne Slovensko, ktorá ovláda bratislavský magistrát, nemá právo rozhodovať, kto môže ísť na Devín so slovenskými vlajkami.

Podľa Tarabu je dôležité zvýšiť kultúrnu identitu pri významných slovenských kultúrnych pamiatkach. „Z Francúzska, z Nemecka, z iných lokalít je úplne bežné, že všade vejú zástavy, aspoň jedna na stožiari,“ povedal Taraba.

Pre magistrát Bratislavy je hrad Devín dôležitý a nechce sa ho vzdať. Hovorca magistrátu Peter Bubla pre Denník N uviedol, že mesto Bratislava uskutočnilo rozsiahlu rekonštrukciu a takisto narastá počet návštevníkov hradu.

„Skúsenosti s krokmi ministrov a ministerky tejto strany [SNS – pozn. red.] voči inštitúciám skôr vytvárajú priestor pre obavy o ich budúcnosť, a preto s týmto návrhom na vyvlastnenie hradu Devín nemôžeme v žiadnom prípade súhlasiť,“ dodal Bubla.

Hrad Devín ako významná slovenská pamiatka, stále nie je dostatočne zrekonštruvaný, myslí si minister životného prostredia. „Bol som sa pozrieť na ten starý amfiteáter, ten areál je dosť významne zanedbaný,“ dodal Taraba.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac