Ovocie dohody Putina a Kima? Na Ukrajine sa zrejme objavil protitankový systém z KĽDR

Rusko pravdepodobne začalo vo vojne proti Ukrajine používať severokórejské samohybné protitankové raketové systémy Bulsae-4. Informoval o tom ukrajinský vojenský online portál Militarnyj a americký magazín Forbes.

Distribution permit granted for Aram Pan by the DPRK Bulsae-4. Foto: Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA)

Fotografiu, ktorá techniku podľa vojenských pozorovateľov zachytáva, vyhotovili v uplynulých dňoch pri Vovčansku, ktorý sa nachádza pri druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov.

Vozidlo z KĽDR „pred odchodom stihlo odpáliť šesť rakiet“, informoval na sociálnej sieti X ukrajinský operátor bezpilotných lietadiel Kriegsforscher.

K údajnej prítomnosti Bulsae-4 sa zatiaľ oficiálne nevyjadril Kyjev, ale ani Moskva.

„V poslednom období sú raketami vyzbrojené vozidlá na frontovej línii zriedkavým javom, možno preto, že ich už jednoducho veľa nezostalo,“ napísal Forbes.

Ak Rusi skutočne získali systém Bulsae-4, je pravdepodobné, že by ho mohli nasledovať aj ďalšie mechanizmy vrátane hlavných severokórejských bojových tankov Pokpung-ho.

Ako systém pracuje

Bulsae-4 podľa Forbesu funguje na podvozku severokórejskej verzie ruského obrneného transportéra BTR-80 – a pridáva objemnú hornú vežu s ôsmimi protitankovými riadenými strelami s dosahom vyše desať kilometrov.

Riadená strela má veľké stabilizátory a útočný režim, ktorý sa zameriava na hornú časť obrnených vozidiel, kde je pancier najtenší. Strela sa navádza pomocou elektrooptického vyhľadávača v kombinácii s riadením prostredníctvom optického kábla.

Rusi dosahujú v oblasti väčšie zisky

Pokiaľ ide o Vovčansk, pri ktorom sa mal systém objaviť, ruské sily sa snažia dobyť toto malé mesto vzdialené päť kilometrov od hraníc od začiatku ofenzívy v Charkovskej oblasti. V rámci nej dosiahli ruské vojská pomerne významné územné zisky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok oznámil, že Charkovskú oblasť osobne navštívil. Zelenskyj označil front v Charkove za jeden z najťažších a zhromaždeným príslušníkom špeciálnych síl povedal, že sa na nich spolieha celá krajina.

Dohoda medzi Ruskom a KĽDR

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil KĽDR v polovici júna a s tamojším vodcom Kim Čong-unom podpísal v Pchjongjangu zmluvu o komplexnom strategickom partnerstve medzi oboma krajinami.

Podľa šéfa juhokórejského ministerstva obrany Sin Won-sika poslal Kimov režim Rusku 10-tisíc prepravných kontajnerov. Je to počet, do ktorého by sa podľa neho zmestilo 4,8 milióna delostreleckých granátov.

(tod/tasr)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok