Česká polícia zadržala chlapca, ktorý chcel vraždiť na bratislavskom Pride

Nedospelý, 15 až 18-ročný mladík spoluzaložil extrémistickú medzinárodnú skupinu, ktorá plánovala teroristický útok na bratislavský pochod Dúhový Pride.

Podujatie Dúhový Pride v Bratislave Podujatie Dúhový Pride na Námestí slobody v Bratislave. Foto: Pavol Zachar/TASR

České ozbrojené zložky zadržali chlapca, ktorý si útok na bratislavský Pride nakoniec rozmyslel, preto nie je stíhaný z tohto trestného činu, uviedol Denník N. „Trestnosť činu zanikla z dôvodu dobrovoľného upustenia od ďalšieho konania smerujúceho k spáchaniu činu,“ opísal vrchný štátny zástupca v Olomouci Radim Dragoun.

Obvinený je však z trestných činov založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu práv a slobôd človeka a z podpory a propagácie terorizmu.

Telegramová skupina

Slovenská polícia odhalila 17. júla extrémistickú skupinu, ktorá na rôznych internetových platformách zakladala kanály a chatovacie skupiny, kde komunikovali ľudia z celej Európy, USA a Ruska.

„Tieto kanály slúžili na šírenie neonacistickej symboliky, nenávistných prejavov a na podnecovanie k násiliu alebo teroristickým útokom. Cieľom mali byť najmä príslušníci rôznych menšín, ako sú moslimovia, židia, migranti alebo osoby z LGBTI+ komunity,“ uviedol hovorca polície Roman Hájek.

Zadržaný mladík má byť podľa informácií českého Deníka N a portálu Voxpot spoluzakladateľom jedného z týchto kanálov na sociálnej sieti Telegram. Na tomto kanáli sa plánoval útok na bratislavský pochod, ktorý sa uskutočnil 20. júla v Bratislave.

Podozrivý je stíhaný väzobne

Spoluzakladateľa chatovej skupiny, ktorý plánoval útok v Bratislave, vzali do väzby. „Bol na návrh prokurátora vzatý súdom do väzby, pretože bola dôvodná obava, že by mohol mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie a že by mohol opakovať trestnú činnosť, pre ktorú je stíhaný,“ uviedol Dragoun.

Nie je známe či mal potencionálny útočník zbrane, ktorými by trestný čin mohol vykonať.