Mladý muž mieril atrapou zbrane do priestoru, kde sa nachádzal minister vnútra. Zasiahla ochranka

Proti mužovi so zbraňou v ruke na stropkovskom jarmoku, kde sa vtedy nachádzal minister vnútra a predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok, zasiahol jeho ochrankár. Napokon sa ukázalo, že išlo o atrapu pištole.

448241612_1027743298920287_8390350895625634028_n Matúš Šutaj Eštok. Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas) počas tlačového brífingu Policajného zboru SR k štvrtkovému incidentu pred domom zvoleného prezidenta SR Petra Pellegriniho v Bratislave 31. mája 2024. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Potvrdili to hovorca rezortu vnútra Matej Neumann a polícia. Na prípad upozornili Plus sedem dní a noviny.sk.

„V piatok (2. 8.) pred 19.00 h počas konania jarmoku v meste Stropkov príslušník Policajného zboru vykonávajúci ochranu ministra vnútra použil donucovacie prostriedky voči osobe, ktorú vyhodnotil ako potenciálnu hrozbu, keďže mala v ruke zbraň,“ uviedla prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

„Ani som si nič nevšimol. Oceňujem rýchly zásah ochranky,“ uviedol minister vnútra Šutaj Eštok.

Podľa Neumanna zásah ochrankára voči osobe bol promptný a ukázalo sa, že išlo o atrapu zbrane.

 Samotný minister vnútra vyzdvihol profesionálny výkon príslušníkov úradu pre ochranu ústavných činiteľov. „O tom, čo sa stalo, som sa osobne dozvedel až neskôr,“ priznal. Je rád, že sa nikomu nič nestalo, vyjadril však želanie, aby k takýmto incidentom už nedochádzalo. „Chcel by som poprosiť ľudí, aby sa, obzvlášť po tom, čo sa stalo v Handlovej, neopakovali podobné veci. Bol by som nerád, ak by napätie v spoločnosti ešte eskalovalo. Prosím, správajme sa k sebe slušne,“ vyzval Šutaj Eštok.

Polícia podľa nej na prípade intenzívne pracuje a preveruje všetky okolnosti incidentu. „V prípade je začaté trestné stíhanie vo veci podozrenia z trestného činu nebezpečného vyhrážania,“ doplnila Ligdayová.

V posledný májový deň mieril atrapou pištole z okna auta na bratislavský dom vtedajšieho šéfa Hlasu a súčasného prezidenta Petra Pellegriniho chlapec. Dieťa sedelo v aute na zadnom sedadle s kuklou na hlave, šoféroval jeho otec.

Minister vnútra sa v piatok predpoludním zúčastnil na policajnej preventívnej bezpečnostnej akcii zameranej proti nelegálnej migrácii a pašovaniu, ktorá sa konala na východnej hranici s Ukrajinou. Informoval o tom na hraničnom priechode Vyšné Nemecké.

„Tak ako sa nám podarilo eliminovať migračné trasy cez južnú hranicu, tak najmä v kontexte vojnového konfliktu, ktorý na Ukrajine stále prebieha, sa zvýšil počet snáh o nelegálne prekročenie hranice tu na vonkajšej hranici s Ukrajinou,“ uviedol minister.

Cieľom akcie bolo podľa neho zníženie nelegálneho migračného tlaku na vonkajšej schengenskej hranici, zadržanie a odradenie prevádzačov a boj proti pašovaniu, ktoré sa týka najmä cigariet, drog a zbraní. „Hlavný cieľ je zabrániť nelegálnemu vstupu rizikových či záujmových skupín na územie SR,“ konštatoval minister.

(tasr)


Najvyššie vedenie polície a ministerstva vnútra sa bude musieť poriadne zapotiť, ak chce stopnúť odchody ľudí z tohto silového rezortu. Mnohým policajtom sa nepozdáva najmä plat za ich náročnú prácu, ktorý im mesačne príde na účet. Kritizujú aj pracovné podmienky, ktoré sú neraz mimoriadne zastaralé. Pripomínajú často tie z polovice minulého storočia.

prečítať viac