Startup financovaný Billom Gatesom chce predávať maslo vyrobené zo vzduchu

Produkt kalifornského startupu má vraj chutiť rovnako dobre ako klasické kravské maslo.

Na snímke americký miliardár Bill Gates reční na 47. výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose 19. januára 2017. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Savor tvrdí, že vie vyrobiť maslo bez potreby použitia živočíšnych produktov a bez uvoľňovania akýchkoľvek skleníkových plynov.

Znižovanie množstva skleníkových plynov sa stalo jednou z hlavných tém politikov, ale aj komerčného sektora. Jeden z významných zdrojov skleníkových plynov, na ktorý niektorí odborníci poukazujú, je vysoká koncentrácia poľnohospodárskeho dobytka určeného pre potreby produkcie mäsa, ale aj rôznych mliečnych výrobkov.

Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo sa živočíšny priemysel podieľa na produkcií 14,5 percenta celosvetových emisií skleníkových plynov.

Spoločnosť Savor, ktorú podporuje majiteľ spoločnosti Microsoft Bill Gates, predstavila novú alternatívu masla bez živočíšneho pôvodu – vyrobeného z vody a oxidu uhličitého. Ako informoval britský denník Guardian, na jeho produkciu využili vedci termochemický proces, ktorý umožňuje vytvárať molekuly tuku z reťazcov oxidu uhličitého, vodíka a kyslíka v laboratórnych podmienkach.

Chutí naozaj dobre, tvrdí Gates

„Pri tomto procese sa neuvoľňujú žiadne skleníkové plyny a nevyužíva sa pri ňom žiadna poľnohospodárska pôda a menej ako tisícina vody ako pri tradičnom poľnohospodárstve. A čo je najdôležitejšie, chutí naozaj dobre – ako pravé, pretože chemicky je to tak,“ tvrdí Gates.

Práve chuť je zrejme to, čo rozhodne o úspechu novej alternatívy masla a spoločnosť Savor si to zrejme dobre uvedomuje. Výkonná riaditeľka firmy Kathleen Alexanderová informovala, že maslo zatiaľ ochutnalo v rámci neformálnych panelov niekoľko desiatok ľudí.

„Očakávame, že v rámci našich snáh o komercializáciu a rozšírenie výroby uskutočníme formálnejší panel,“ upresnila riaditeľka.

Maslo z laboratória musia schváliť regulačné orgány

Ako ďalej informovala, v súčasnosti sa produkt nachádza v predkomerčnej fáze, pričom sa pracuje na schválení regulačnými orgánmi. „Minimálne do roku 2025 neočakávame, že budeme môcť pokročiť v akomkoľvek predaji,“ uviedla Alexanderová.

Otázkou však je, či si kupujúci takéto syntetické tuky obľúbia. Ako píše denník Guardian, presvedčiť ľudí, aby sa vzdali svojich obľúbených mliečnych a mäsových výrobkov v prospech „experimentálnejších“ potravín, môže predstavovať výzvu.

„Myšlienka prechodu na laboratórne vyrobené tuky a oleje sa môže na prvý pohľad zdať zvláštna. Ich potenciál výrazne znížiť našu uhlíkovú stopu je však obrovský. Využitím osvedčených technológií a postupov sa o krok priblížime k dosiahnutiu našich klimatických cieľov,“ obhajoval iniciatívu spoločnosti Savor Gates.