Medvedev po ukrajinskom ťažení v Kurskej oblasti v Rusku žiada okamžitú ofenzívu na Kyjev

Prekvapivý postup ukrajinskej armády v Kurskej oblasti v Rusku sa podľa tvrdení Moskvy podarilo zastaviť. Ide zrejme o najväčšiu útočnú akciu Ukrajincov na ruskom území od začiatku vojny. Zatiaľ čo sa experti nevedia zhodnúť na tom, k čomu má operácia viesť, ruský exprezident má jasno v tom, akú formu by mala mať odplata.

Russia Medvedev Southern Federal District Podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev v sprievode námestníka ruského ministra obrany Nikolaja Pankova navštevuje vojenské cvičisko vo Volgogradskej oblasti v Rusku v roku 2023. Foto: Profimedia.sk

V Kurskej oblasti v Rusku sa už tretí deň odohráva relatívne úspešná ofenzíva ukrajinských jednotiek. Tá sa začala v utorok po tom, ako na územie prenikli stovky vojakov a viac ako dve desiatky obrnených vozidiel vrátane tankov, uviedla ruská armáda.

Ukrajincom sa podľa niektorých ruských zdrojov odvtedy podarilo preniknúť do vzdialenosti desať až pätnásť kilometrov za hranice a zmocniť sa niekoľkých dedín. Ďalšie informácie hovoria o skromnejších úspechoch, iné, naopak, o ešte väčších. Michal MacKay, analytik z London School of Economics, uviedol, že Ukrajinci majú pod kontrolou asi 350 kilometrov štvorcových ruského územia, teda zhruba rozlohu Bratislavy.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.