Slovensko už nemá najmenej dostupné vlastné bývanie. Na čelo rebríčka sa dostalo Česko

Kým Slováci na kúpu nového bytu potrebujú 12,7-násobok hrubého ročného platu, Česi si na vlastné bývanie musia našetriť 13,3-násobok svojej hrubej ročnej mzdy. Vyplýva to z údajov najnovšieho vydania Property Index, ktorý pripravila poradenská spoločnosť Deloitte.

titulka nehnutelnosti Ilustračná foto: Byty Solivarská

V publikácii porovnávali dáta o európskom trhu s bývaním za minulý rok z 24 krajín a zo 69 miest.

Možnosť kúpiť si nový byt s rozlohou 70 štvorcových metrov (m2) je v aktuálnom porovnaní najmenej dostupná pre obyvateľov Českej republiky. Slovensko sa tak po vlaňajšom prvenstve teraz zaradilo na druhú priečku. Naopak, najdostupnejšie je vlastné bývanie pre obyvateľov Dánska a Nórska. Na kúpu vlastného bytu potrebujú menej ako päť hrubých ročných platov.

V porovnaní hlavných miest je najnáročnejšie zaobstarať si vlastné bývanie v Amsterdame, na vlastný byt tu človek potrebuje našetriť 15,1-násobok priemerného hrubého ročného platu. Za holandskou metropolou nasledujú Praha a Atény. Bratislava je na štvrtom mieste, na vlastný byt v hlavnom meste Slovenska treba 12,9-násobok hrubej ročnej mzdy. Najdostupnejšie bývanie je v Ríme a Osle, na vlastný byt tu postačí menej ako osem ročných platov.

V porovnaní priemerných transakčných cien nových bytov je najdrahšou krajinou Izrael (5 439 eur/m2), nasleduje Rakúsko (4 920 eur/m2) a Nemecko (4 700 eur/m2). Na Slovensku bola podľa poradenskej spoločnosti priemerná ponuková cena za nový byt 3 107 eur/m2, čo predstavuje medziročný pokles o 1,6 percenta.

„Minulý rok sme na Slovensku mohli pozorovať pokles aktivity na hypotekárnom trhu a nárast v segmente nájomného bývania. Mnoho ľudí očividne dospelo k rozhodnutiu odložiť nákup vlastného bytu a uprednostniť prenájom. Toto správanie vychádza z predpokladu, že v budúcnosti dôjde k zníženiu úrokových sadzieb hypotekárnych úverov. Zároveň sa očakáva, že dôjde k ochladeniu inflácie a platy opäť začnú rásť, čo podporí aj dopyt po vlastnom bývaní,“ priblížila lokálna partnerka a advokátka Deloitte na Slovensku Dagmar Yoder.

Najdrahším mestom na bývanie sa vlani stal Paríž. Naopak, najlacnejšie bolo v gréckej Patre a srbskom meste Niš. Dve najväčšie slovenské mestá – Bratislava a Košice – zaznamenali oproti predošlým vydaniam publikácie mierny pokles cien, avšak stále sa držali nad hranicou 3-tisíc eur/m2.

Najdrahšie priemerné mesačné nájomné bolo vlani spomedzi sledovaných miest vo vnútornom Londýne. Najmenej stál prenájom bytu v gréckej Patre a bulharskom Burgase. Bratislava sa v rebríčku výšky priemerného nájomného umiestnila uprostred.

(tasr)


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok