Ako jediný nafotil atentát na premiéra. Získal za to hlavnú cenu Slovak Press Photo

Víťazom hlavnej ceny Grand Prix 2024 trinásteho ročníka Slovak Press Photo sa stal profesionálny fotograf Radovan Stoklasa, ktorému sa ako jedinému prítomnému fotoreportérovi podarilo zachytiť dramatický moment atentátu na premiéra Roberta Fica.

_DJK3850 Na snímke víťaz hlavnej ceny Grand Prix 2024 trinásteho ročníka Slovak Press Photo profesionálny fotograf Radovan Stoklasa. Foto: Damián König/Štandard

„Víťazná fotografia ‚Atentát‘ zachytáva ochrankárov, ktorí odvážajú postreleného slovenského premiéra Roberta Fica po výjazdnom rokovaní vlády v Handlovej 15. mája 2024,“ uviedla riaditeľka súťaže Slovak Press Photo Jana Garvoldtová.

Porota k víťaznej fotografii povedala: „Cenu Grand Prix 2024 sme udelili podľa aktuálnosti a závažnosti udalosti, ktorú fotografia zachytáva. Tento moment zostane navždy v pamäti slovenskej spoločnosti.“

Vďačnosť porote vyjadril aj víťaz Grand Prix 2024 Stoklasa. „Je to pre mňa veľká satisfakcia po 25 rokoch spravodajstva, keď denne vyrážate, idete na témy, ktoré sú často nudné, sú to povinné jazdy. Nerobíte tú prácu preto, že by ste chceli dostať ocenenie, ale keď ocenenie príde po toľkých rokoch, tak si to veľmi vážim,“ uviedol víťaz hlavnej ceny súťaže.

„Rád by som, aby takéto ocenenie získal každý novinár, každý, ktorý pracuje podľa všetkých kritérií spravodajcov,“ dodal.

Stoklasa pre Štandard uviedol, že v momente streľby ostali na mieste už len dvaja fotografi. Iba jemu sa však podarili zachytiť tie najdramatickejšie momenty bezprostredne po streľbe. „Zomlelo sa to tak strašne rýchlo, že keď som utekal po streľbe k oknu, o pár sekúnd bolo auto preč,“ vysvetlil Stoklasa.

Víťazná fotografia hlavnej ceny Grand Prix 13. ročníka SLOVAK PRESS PHOTO Radovana
Stoklasu „Atentát“ zachytáva ochrankárov, ktorí odvážajú postreleného slovenského
premiéra Roberta Fica. Foto: Radovan Stoklasa

„Do súťaže sa zaregistrovalo 204 fotografov, čo je najviac od začiatku tejto súťaže,“ referovala Garvoldtová. Ich fotografie hodnotila medzinárodná päťčlenná porota v zložení: predsedníčka poroty z Francúzska Maral Deghatiová, fotoeditorka pochádzajúca z rovnakej krajiny Magdalena Herrerová, turecký fotograf Bulent Killič, fotograf a pedagóg z Českej republiky Jindřich Štreit a Jana Hojstričová, slovenská fotografka a pedagogička, ktorá je zároveň garantom projektu.

„Musím povedať, že rozsah expresie, ktorú som videla v predložených prácach, bol veľmi dobrý. Hlavne v kategórii dokumentárnej fotografie. Mohli sme tam vidieť prechod od fotožurnalistiky ku kreativite,“ uviedla porotkyňa Magdalena Herrerová, ktorá je zároveň fotoeditorka a riaditeľka National Geographic v Paríži.

Herrerová vyzdvihla prácu najmä mladých začínajúcich fotoreportérov. Vyjadrila však aj veľkú potrebu pomôcť ich tvorbe. „Vnímam potrebu pomôcť fotografom vyjadriť ich príbehy. Pri tom je veľmi dôležitý naratív, ale aj editácia ich prác,“ vysvetlila porotkyňa.

Porota hodnotila samostatné fotografie a série fotografií v deviatich súťažných kategóriách. V tomto roku bolo päť medzinárodných kategórií vrátane znovuotvorenej kategórie Krátke video. Osobitnou kategóriou je Grant Bratislavy. Tento rok je jeho témou „Inklúzia vo vzdelávaní“.

Porota každoročne udeľuje aj cenu Mladý talent roka. A po ukončení výstavy 13. ročníka Slovak Press Photo aj cenu diváka.

Riaditeľka súťaže pre Štandard uviedla, že celá porota sa zriekla nároku na honorár. V situácii, keď organizátori len ťažko nachádzajú prostriedky na financovanie iniciatívy, ide o značnú pomoc. „Bojujeme už niekoľko rokov o podporu z Fondu (na podporu umenia). Prosíme o podporu, lebo aj tento rok robíme s odretými ušami,“ avizovala Garvoldtová.

Mená všetkých finalistov zverejní organizátor súťaže najneskôr jeden týždeň pred slávnostným odovzdávaním cien, ktoré sa uskutoční 19. septembra 2024 o 17:00 v Bratislave. Na následnej výstave vo verejnom priestranstve Hviezdoslavovho námestia v Bratislave budú vystavené práce všetkých finalistov a víťazov jednotlivých súťažných kategórií v termíne od 19. septembra 2024 do 27. októbra 2024.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac