Kontroverzná razia v Kácečku nemôže ospravedlniť policajné nadávky

Kultúrne centrum Dunaj, nazývané aj Kácečko, sa stalo predmetom policajnej razie ako mnoho iných podnikov pred ním. Kontroverziu vyvolal zásah po tom, ako štátne orgány nevedeli vysvetliť, v koho réžii sa zásah konal. Na verejnosť pritom prenikli svedectvá o nevhodnom či až brutálnom postupe zasahujúcich kukláčov. Jednotlivé obmedzenia počas razie však majú svoje opodstatnenie, aj keď v tomto prípade zrejme došlo k neprípustnému správaniu sa polície.

Polícia kukláči PZ SR Ilustračná snímka. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Podobné razie môžu byť zamerané na pátranie po konkrétnych osobách či veciach, ako sú napríklad podozrivé osoby alebo drogy. Takéto poznatky polícia väčšinou získa z operatívno-pátracej činnosti, z výpovedí svedkov alebo iných zdrojov, a na ich základe sa na konkrétnom mieste rozhodne zasiahnuť. Predmetom razie môže byť aj miesto samotné, ak sa preukáže, že tam dochádza k nelegálnej činnosti.

Policajné razie môžu mať aj preventívny charakter, keď polícia v rámci rôznych akcií zameraných na plošné potieranie alebo znižovanie kriminality vykonáva prehliadky vytipovaných priestorov, vecí či osôb. Dôvod na použitie osobitných zložiek polície, ľudovo nazývaných aj kukláči, však musí byť jasne definovaný.

Polícia nevie jasne definovať dôvod razie


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.