Z Košíc sa môže lietať do Švédska. Obnoví letisko aj linku do Bratislavy?

Na Slovensku by mali pribudnúť dve nové pravidelné letecké spojenia. Medzinárodné má prepojiť Košice so švédskym Göteborgom, vnútroštátne zasa Bratislavu s Košicami. Bližšie k možnému sprevádzkovaniu je prvá z týchto plánovaných liniek, pre ktorú už Ministerstvo dopravy SR zverejnilo výzvu s podmienkami na poskytnutie príspevku v civilnom letectve. 

letisko Bratislava1 Letisko Bratislava. Foto: TASR/Jaroslav Novák.

Európska komisia v prípade vzdušného spojenia Košíc s letiskom Göteborg Landvetter nemala výhrady k jeho podpore na základe schémy štátnej pomoci. Vláda SR sa k tomu zaviazala v zmluve s automobilkou Volvo v súvislosti s výstavbou jej závodu pri Košiciach. Centrálu má práve v spomínanom meste na juhozápade Švédska.

Milióny na podporu spojenia s Göteborgom

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že Európsku komisiu o vyhlásení výzvy na podporu nového leteckého spojenia informovalo. „Voči podpore tohto pravidelného leteckého spojenia nevzniesla námietky,“ uviedla pre denník Štandard rezortná hovorkyňa Petra Poláčiková.

Teraz závisí od leteckých dopravcov, ako túto možnosť využijú. „Okrem obchodných cestujúcich by toto spojenie mohli využívať aj cestujúci, ktorí budú chcieť navštíviť ako turisti Škandináviu alebo metropolu východného Slovenska,“ priblížila hovorkyňa. Letecké spoločnosti môžu žiadať o príspevok na prevádzku linky Košice – Göteborg od 23. augusta do 9. septembra. 

Ministerstvo dopravy môže vybranému dopravcovi uhradiť polovicu nákladov na pristátie lietadla, použitie letiska cestujúcimi, parkovanie lietadla a služby pozemnej obsluhy. Vyčlenilo na to 3,6 milióna eur počas troch rokov – od zimnej sezóny 2024/2025 do zimnej sezóny 2026/2027, teda od októbra tohto roka do marca 2027. Letecké spojenie by tak podľa ministerstva mohlo začať fungovať už v októbri tohto roka. Koľkokrát týždenne, to má ukázať súťaž.

Príležitosť aj pre cestovný ruch 

Letisko Košice vníma vysoký potenciál leteckého spojenia s Göteborgom. A to nielen pre investíciu Volva vo Valalikoch, súvisiaci intenzívny pohyb jeho zamestnancov a ich rodín v oboch smeroch, ako aj ďalších subdodávateľov a partnerov automobilky. 

„Nezanedbateľný je aj potenciál z hľadiska cestovného ruchu. Nielen pre Košice a Košický samosprávny kraj, ale aj pre územie celého východného Slovenska by to bola skvelá príležitosť osloviť švédsku klientelu,“ poznamenal pre Štandard manažér košického letiska pre rozvoj obchodu, PR a marketing Juraj Toth. Rovnako opačne by podľa neho toto spojenie otvorilo nové možnosti k spoznávaniu Škandinávie pre cestovateľov z východného Slovenska.

Košické letisko je so súčasnými a možnými novými partnermi z leteckých spoločností neustále v kontakte, zámerom je rozšíriť sieť destinácií dostupných letecky z východu Slovenska. „Vzhľadom na prebiehajúce rokovania nepovažujeme za korektné zverejňovať v tejto chvíli bližšie informácie,“ dodal o potenciálnych nových dopravcoch Juraj Toth.

Letisko Bratislava. FOTO: TASR/Jakub Kotian.

Lety medzi Bratislavou a Košicami čím skôr

Pokiaľ ide o uvažované obnovenie pravidelného leteckého spojenia Bratislava – Košice, v tomto prípade nebude možné využiť schému štátnej pomoci. Ministerstvo dopravy preto začalo rokovať s Európskou komisiou o uložení záväzku služby vo verejnom záujme.

„Tento proces je zdĺhavejší, ale naším cieľom je, aby sa medzi Bratislavou a Košicami začalo lietať čo najskôr,“ potvrdila nám Petra Poláčiková. 

Ministerstvo dopravy zaznamenalo v leteckom prostredí záujem o toto letecké spojenie. Predpokladá, že až po oficiálnom zverejnení podmienok uloženia záväzku služby vo verejnom záujme prejavia leteckí dopravcovia oficiálny záujem. Či by toto letecké spojenie nebolo na úkor diaľkovej železničnej linky Bratislava – Košice, považuje rezort v súčasnosti za predčasnú otázku. 

Bol by to prínos, očakáva letisko

V súvislosti s plánovanou obnovou leteckého spojenia medzi západom a východom Slovenska sme oslovili aj Letisko M. R. Štefánika v Bratislave. To víta každú novú leteckú linku, ktorú sa letecký dopravca rozhodne prevádzkovať. 

„Rozšírenie siete leteckých spojení o vnútroštátnu linku medzi Bratislavou a Košicami by bolo nepochybne prínosom. V súčasnosti nemáme od dopravcov informácie o spustení takejto linky,“ zareagovala pre Štandard hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Demovičová. 

Najväčšie slovenské letisko oceňuje iniciatívu ministerstva dopravy pri rokovaniach s Európskou komisiou o uložení záväzku služby vo verejnom záujme. „Veríme, že to podporí rozhodnutie dopravcu takúto linku v budúcnosti otvoriť,“ uzavrela hovorkyňa bratislavského letiska.  


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac