Fico: Rezort vnútra musel Šimkovičovej zvýšiť ochranu. Atentát sa podľa neho zopakuje

Predseda vlády Robert Fico v úvode videa vyjadril rešpekt voči protestom organizovaným opozičnými politickými stranami. "Nikdy som preto nenadával protestujúcim, že sú dezoláti, opice a lúza," uviedol.

Snímka obrazovky 2024-08-14 o 19.59.46 Robert Fico. Reprofoto: Facebook

Rozhodovať však podľa neho nemôže „ulica“, ale orgány verejnej moci vytvorené na základe demokratických parlamentných volieb.

Vyhlásil, že ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) a minister spravodlivosti Boris Susko (Smer) konali zákonne.

Deklaroval, že neexistuje dôvod na odvolanie ministrov, ktorí sú „opozičnými terčmi“. Dodal, že rovnaký pohľad bude zastávať celá koalícia v prípade, že opozícia v parlamente predloží návrh na vyslovenie nedôvery týmto ministrom.

Premiér skonštatoval, že utorkovému protestu zvolanému „na pokyn médií“ predstaviteľmi strán PS a SaS dominoval nedostatok vecných argumentov.

„Protest sa preto niesol v duchu, že vládna koalícia je v podstate banda zločincov, ktorá znásilňuje a vraždí, ktorá je hlúpa a ktorá by mala dobrovoľne odstúpiť a odovzdať moc šéfredaktorom Denníka N, Sorošovho denníka Sme a Aktualitám,“ vyhlásil Fico.

Zároveň ocenil, že sa do organizácie protestu nepridalo aj opozičné KDH. „Aj tu vidieť o čo skúsenejšie Kresťanskodemokratické hnutie, keď sa odmietlo podieľať na organizovaní včerajšieho protestu,“ povedal.

Predseda vlády, ktorý 15. mája prežil neúspešný pokus o atentát a utrpel pri ňom štyri strelné poranenia, následne informoval, že rezort vnútra musel Martine Šimkovičovej zvýšiť ochranu „kvôli hrozbám, že ju zabijú“.

„Ak ale zase kvôli vám dôjde k ďalšiemu násilnému útoku na predstaviteľa vládnej koalície, čo dôjde, nebudem nijakým spôsobom regulovať emócie našich voličov, čo som inak robil po 15. máji,“ deklaroval predseda vlády.

(min, tasr)