Ružomberok senzačne zvíťazil v Splite. Trnava nepostúpila cez druholigový Krakov

Futbalisti MFK Ružomberok sa postarali o prvotriednu senzáciu, keď zvíťazili na horúcej chorvátskej pôjde. Hajduk Split porazili 1 : 0 a po bezgólovej remíze v úvodnom zápase sa tešia z postupu do play off Európskej konferenčnej ligy (EKL), v ktorom vyzvú arménsky klub FC Noah. S pohárovou Európou sa, naopak, lúči FC Spartak Trnava, ktorý neprešiel cez poľskú Wislu Krakov.

Hajduk Split - MFK Ružomberok Futbalisti MFK Ružomberok zvíťazili na pôde Hajduku Split a zaistili si postup do play off Európskej konferenčnej ligy. Foto: TASR

Ružomberok sa tešil už v úvode zápasu, keď si v 7. minúte strelil vlastný gól domáci hráč Zvonimir Šarlija. Po štvrťhodine hry sa na opačnej strane blysol trnavský brankár Tomáš Frühwald. Najskôr síce krížnu strelu Sanyanga vyrazil priamo pred seba, kde číhal Pukštas, následnú dorážku však reflexívnym zákrokom vytesnil mimo bránu.

Hostí podržal skvelo chytajúci Frühwald

Nasledovala séria veľkých príležitostí domácich. Blízko k vyrovnaniu bol v 32. minúte Livaja, ktorému posadil loptu na hlavu Rakitič a Frühwald iba odsledoval jeho pokus letiaci tesne mimo bránu. Kapitán Hajduku sa ocitol v dobrej pozícii aj o dve minúty neskôr, keď chcel po nábehu za obranu prehodiť brankára, ale opäť zlyhala realizácia.

Domáci pokračovali v hernej prevahe, Ružomberčania si nedali opäť pozor na prienikovú prihrávku a nevyšla im ani snaha o ofsajdovú pascu. Hostí zachránilo, že tutovku nepremenil Trajkovski. Slovenský zástupca sa však naďalej zahrával s osudom a v 40. minúte zachránil „Ružu“ brankár Frühwald po zakončeniach Livaju a Melnjaka.

Hajduku nepomohla ani herná prevaha

Hajduk si nedokázal vypracovať po zmene strán ofenzívny nápor a s pribúdajúcimi minútami vzrastala nervozita favorizovaných Chorvátov. Bránu hostí ohrozil po hodine hry technickou obaľovačkou Sahiti, ale Frühwald nemusel zasahovať. Ružomberčania pôsobili v defenzíve kompaktnejším dojmom a domáci márne hľadali recept na vyrovnávajúci presný zásah.

Hráči Hajduku viackrát skúšali spadnúť v pokutovom území, ale taliansky arbiter Pairreto im na to neskočil. Ofenzívna nemohúcnosť domácich pokračovala, pričom favorit vyšiel z dvojzápasu gólovo naprázdno a na jeseň si nezahrá pohárovú Európu.

„Ružomberčanov“ čaká prijateľný súper

Chorvátsky tím stroskotal na Ružomberku aj napriek tomu, že podľa portálu Transfermarkt je jeho hodnota kádra takmer desaťnásobne vyššia ako jeho súpera.

Po historickom postupe sa „Ružomberčania“ v boji o skupinovú fázu EKL stretnú s arménskym klubom FC Noah, ktorý sa rovnako postaral o prekvapujúci výsledok, keďže v dvojzápase vyradil grécke mužstvo AEK Atény. Úvodný zápas je naplánovaný na 22. augusta v Arménsku, odveta sa bude hrať o týždeň neskôr na Liptove.

FC Spartak Trnava v súťaži končí

Cez 3. predkolo EKL ale neprešiel FC Spartak Trnava, ktorý neudržal sľubný dvojgólový náskok z domáceho prostredia. Po víťazstve 3 : 1 spred týždňa prehrali „spartakovci“ na pôde víťaza poľského pohára Wisly Krakow 0 : 2 a zápas šiel do predĺženia.

V tom oba tímy skórovali raz a tak o postupujúcom museli rozhodnúť penalty, v ktorých mali viac šťastia domáci. V 14. sérii im zaistil postup Jaroch, trnavský hráč Kóša svoj pokus nepremenil. Wisla nastúpi v play off proti belgickému klubu Cercle Bruggy.

(gko, tasr)