Trenčiansky Prior nahradí moderný polyfunkčný komplex s bytmi za stovky tisíc eur

TRENČÍN – Investorská spoločnosť Obchodné domy Prior Stred plánuje pomerne zásadnú zmenu v centre Trenčína. Konkrétne ide o asanáciu súčasného obchodného domu Prior, ktorý ustúpi výstavbe moderného komplexu. Bude spĺňať najnovšie štandardy v oblasti maloobchodu, bývania a občianskej vybavenosti.

Trenčiansky Prior nahradí moderný polyfunkčný komplex s bytmi za stovky tisíc eur Trenčiansky Prior nahradí moderný polyfunkčný komplex s bytmi za stovky tisíc eur. Zdroj: EIA

V júli 2024 spoločnosť posunula zámer výstavby do procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Pôvodná budova postavená v roku 1973 totiž dlhodobo nevyhovuje súčasným požiadavkám na moderné využitie.

Plánovaná výstavba sa dotkne lokality na hranici pamiatkovej zóny mesta Trenčín v bezprostrednej blízkosti viacerých kultúrnych a pamiatkovo chránených objektov. Nový polyfunkčný komplex bude situovaný na pôdoryse existujúceho objektu, čím vhodne doplní súčasnú zástavbu medzi Vajanského a Palackého ulicou.

Hovorkyňa trenčianskej radnice Erika Ságová pre Štandard potvrdila, že mesto poskytlo k architektonickej štúdii kladné stanovisko už v decembri 2022 a celkový zámer vníma pozitívne. Ten sa opiera o dokumentáciu spracovanú českou architektonickou kanceláriou A8000 pod vedením autorov Martina Krupauera a Pavla Kvintusa.

Nový objekt navrhnutý ako päťpodlažná nadzemná a dvojpodlažná podzemná stavba ponúkne 3 096 m² prenajímateľnej plochy pre maloobchod v oboch častiach komplexu, ktorý bude prepojený vnútroblokom. V obytných blokoch A a B plánujú postaviť 138 bytov s kapacitou pre 362 osôb, od jednoizbových po štvorizbové, pričom prevahu budú mať dvojizbové byty. 

Podzemné podlažia poskytnú 218 parkovacích miest, projekt počíta aj s riešeniami pre elektromobilitu vrátane elektrických automobilov, bicyklov a kolobežiek.

Podľa realitného makléra Radovana Pavlíka by sa cena bytov mohla pohybovať na úrovni tritisíc eur za m². „To znamená, že pri dvojizbovom byte s rozlohou 50 m² sa cena môže vyšplhať na 150-tisíc eur a pri trojizbovom byte s rozlohou 75 m² na 225-tisíc eur,” uviedol pre Štandard.

Súčasťou návrhu sú aj rozsiahle plochy zelene. Zelené strechy a átriá spolu s vegetačnými prvkami budú slúžiť nielen na zlepšenie mikroklímy, ale aj na oddychové a voľnočasové aktivity. 

Projekt za odhadovaných 30 miliónov eur vo všeobecnosti sľubuje modernú obchodnú a obytnú galériu, ktorá bude adekvátne reagovať na požiadavky súčasného trhu. Investor plánuje výstavbu realizovať v období rokov 2025 až 2028. 


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok