Fanúšikovia Borussie Dortmund chcú protestovať. Nepáči sa im zbrojársky sponzor

Koncom mája sa stala zbrojárska spoločnosť Rheinmetall sponzorom nemeckého futbalového veľkoklubu, fanúšikom sa to nepáči a vyzývajú na protest.

„Nenecháme sa zatiahnuť do vašej karavány. Odmietame myšlienku, že vedenie klubu súhlasilo s využitím značky Borussia Dortmund na zlepšenie verejného obrazu zbrojárskej spoločnosti, čím hodili cez palubu hodnoty klubu,“ uvádza sa vo vyhlásení asociácie fanúšikov, ktorá zastrešuje cez 90 rôznych skupín priaznivcov Borussie.

Vedenie Borussie informovalo o podpise zmluvy na tri roky s düsseldorfským Rheinmetallom koncom mája iba tri dni pre finále Ligy majstrov, v ktorom hráči Dortmundu nestačili na španielsky Real Madrid. Rheinmetall je najväčším svetovým výrobcom delostreleckej munície a očakáva sa, že v tomto roku dosiahne rekordné tržby vo výške približne 10 miliárd eur. Obchodu spoločnosti výrazne pomáhajú vojenské konflikty na Ukrajine a aj inde.

Firma ešte vo februári oznámila výstavbu novej továrne na severe Nemecka, ročne by tam neskôr mali produkovať až 200-tisíc delostreleckých granátov, 1900 ton výbušnín a možno aj raketové motory a hlavice. Spoločnosť založili ešte v roku 1889 a počas oboch svetových vojen bola jedným z najväčších nemeckých výrobcov zbraní.

Zástupcovia fanúšikov vedenie klubu neprizvalo ani raz na konzultáciu počas rokovaní s novým partnerom. „Načasovanie oznámenia naznačuje, že reakcie na toto kontroverzné rozhodnutie boli zámerne zatienené spravodajstvom o finále Ligy majstrov. Negatívne účinky na fanúšikov boli vedome brané do úvahy,“ uvádzajú fanúšikovia.

Vyzývajú tiež všetkých priaznivcov, aby v sobotu počas domáceho duelu proti Eintrachtu Frankfurt dali najavo svoj nesúhlas s dohodou. „Pripravte si nápisy či transparenty, ktorými môžete vyjadriť svoju kritiku na začiatku druhého polčasu,“ informovala asociácia fanúšikov.

Chystá sa tiež protest pred štadiónom, chýbať by nemal tank (alebo jeho podobizeň) vo farbách Borussie Dortmund a osobou oblečenou ako generálny riaditeľ Rheinmetallu. Priaznivci tiež chcú rozmiestniť nápisy okolo štadióna a rozdávať informačné letáky.

„Bezpečnosť a obrana sú základnými kameňmi našej demokracie. Preto veríme, že je správnym rozhodnutím sa veľmi podrobne pozrieť na to, ako tieto základné kamene chránime. Najmä dnes, keď každý deň vidíme, ako treba v Európe brániť slobodu. Mali by sme sa vysporiadať s touto novou normálnosťou,“ uviedol šéf futbalového klubu Hans-Joachim Watzke ešte pri podpise spolupráce s Rheinmetallom.

(sita)


V polícii to v ostatnom čase vrie. Mnohí príslušníci, ale aj civilní zamestnanci neskrývajú nespokojnosť, a to nielen so mzdovými podmienkami, ale aj tými pracovnými. Viacerí, najmä na vidieckych oddeleniach, poukazujú na to, že sa u nich zastavil čas.

prečítať viac

Identita muža, ktorý v Českej a Slovenskej republike ohlasoval bombové útoky voči školám, je už známa. Má ísť o páchateľa žijúceho v meste Dnipro na Ukrajine. Práve miesto jeho pobytu môže vyvolávať otázky o tom, či vôbec bude môcť byť postavený pred slovenskú spravodlivosť. Viac v článku.

prečítať viac