Strelca na Roberta Fica priviedli pred sudcu. Žiadal prepustenie na slobodu

Obsadená ulica ozbrojenými kukláčmi, zablokovaná cesta a obmedzení chodci. Takto vyzeralo podľa portálu JOJ24 piatkové ráno pred Špecializovaným trestným súdom v Banskej Bystrici.

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby Píslušníci Pohotovostného policajného útvaru odvážajú obvineného Juraja Cintulu zo Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Foto: Martin Baumann/TASR

Zdroje televízie tvrdia, že pred sudcu eskortovali Juraja Cintulu, ktorý v máji tohto roku niekoľkokrát vystrelil zo zbrane na premiéra Roberta Fica (Smer). 71-ročný dôchodca je vo väzbe od 18. mája, teraz však žiadal prepustenie z väzby.

Výsluch pred sudcom pre prípravné konanie trval niekoľko hodín. Popoludní však Cintulovu žiadosť o prepustenie zamietol. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Zuzana Drobová doplnila, že sudca zároveň vyhovel návrhu prokurátorky generálnej prokuratúry a rozšíril dôvody väzby obvineného.

„Sudca rozšíril dôvody väzby obvineného aj o ďalší dôvod, pretože je obvinený trestne stíhaný pre trestný čin teroristického útoku,“ spresnila Drobová.

Cintulu najskôr obvinili z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy spáchaného v štádiu pokusu. Na začiatku júla sa právna kvalifikácia zmenila, obvinený je stíhaný pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku.

Útočník spáchal atentát na predsedu vlády 15. mája 2024 pred domom kultúry v Handlovej, kde mala vláda výjazdové rokovanie. Na premiéra vystrelil celkovo päť rán, z toho štyri z bezprostrednej blízkosti.

Fico pritom v piatok informoval, že správa o atentáte na jeho osobu by mala byť čoskoro verejná. Zároveň potvrdil, že po náročnej niekoľkomesačnej rehabilitácii už je pripravený chodiť do práce.

(max, tasr)