Žilinka o atentáte na Fica: Vyšetrovanie napreduje, máme dôkazy od Facebooku

Len pred pár dňami opozícia žiadala informácie o stave vyšetrovania atentátu na premiéra Roberta Fica. Poslanci za Progresívne Slovensko (PS) kritizovali, že takmer tri mesiace od atentátu nevie verejnosť o jeho vyšetrovaní nič a nevzbudzuje to dôveru ľudí v transparentné vyšetrovanie. Pridalo sa aj KDH, ktoré k zverejneniu informácií vyzvalo ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka aj Generálnu prokuratúru SR.

žilinka Maroš Žilinka. Foto: Jakub Kotian/TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v reakcii na to uviedol, že „orgány činné v trestnom konaní robia všetko potrebné pre vyšetrenie atentátu na premiéra SR Roberta Fica. Dĺžka prípravného konania je podmienená najmä vykonávaním početných procesných úkonov prostredníctvom medzinárodnej justičnej spolupráce“.

Ako upresnila v piatok hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová, zabezpečovali sa dôkazy týkajúce sa služieb od spoločností Meta [spoločnosť spravujúca sociálnu sieť Facebook, pozn. red.] a Google. V záujme urýchleného získania týchto dôkazov sa tieto poskytujú v dvoch krokoch.

Prvý krok predstavoval zabezpečenie neobsahových údajov. Takéto údaje boli poskytnuté ku všetkým účtom obvineného od oboch spoločností. „Druhý krok predstavuje poskytnutie obsahových údajov,“ uviedla Drobová s tým, že k dnešnému dňu boli americkou stranou zabezpečené takéto údaje k trom účtom od spoločnosti Meta.

Pokiaľ ide o obsahové údaje od spoločnosti Google, na základe podkladov poskytnutých slovenskými orgánmi dožiadaná strana, teda justičné orgány USA, tie podľa hovorkyne posúdi a v prípade, ak ich bude považovať za dostatočné, príjme právne kroky potrebné na ich zabezpečenie.

Prokuratúra zdôrazňuje, že obstarávanie dôkazov prostredníctvom medzinárodnej justičnej spolupráce je napriek maximálne možnej miere súčinnosti zo strany zahraničných partnerov časovo náročným procesom, ktorý má vplyv na celkovú dĺžku prípravného trestného konania. „To je potrebné mať na zreteli pri vyslovovaní predčasných záverov či kritiky,“ dodala Drobová.

Opozičné PS chce vyšetrovaciu komisiu

Strana zriadenie vyšetrovacej komisie atentátu na premiéra navrhne na najbližšej schôdzi Národnej rady SR. Poslanec za stranu Martin Dubéci priblížil, že úlohou komisie má byť vypočutie všetkých relevantných aktérov, sledovanie najlepšej praxe zo zahraničia v tejto oblasti vrátane vypočutia zahraničných expertov, prípadne návštevy a poslaneckého prieskumu v teréne.

Pripustil, že komisia môže fungovať aj v utajenom režime. Parlamentné strany by v nej mali byť proporčne zastúpené. Komisia by mala do niekoľkých mesiacov podať správu o tom, čo sa stalo. Predseda PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka vytkol vláde, že atentát využíva na rozoštvávanie spoločnosti s tým, že prijala opatrenia, ktoré s ním nemajú nič spoločné a nezlepšujú bezpečnosť občanov ani ústavných činiteľov.

Tiež žiada vyvodenie zodpovednosti od ministra vnútra až po jeho podriadených. Predstavitelia hnutia v tejto súvislosti vyzvali prezidenta Petra Pellegriniho, aby vymenoval šéfa SIS.

„Povereným námestníkom je stále Pavol Gašpar, ktorého prezident Peter Pellegrini, ktorý je už dva mesiace vo funkcii, doteraz nevymenoval za riadneho šéfa SIS. Nepovedal, či s jeho nomináciou súhlasí, alebo či chce túto nomináciu vrátiť vláde,“ uviedla poslankyňa Zuzana Števulová (PS).

Stav vyšetrovania zaujíma aj KDH

Kresťanskí demokrati zároveň vyzývajú na vyvodenie zodpovednosti za pochybenia a prijatie opatrení na zabránenie podobných atentátov a ohrozenia bezpečnosti občanov. „Toto nie je už iba o elementárnej politickej kultúre, ale myslíme si, že ide o snahu koalície zamlčovať fakty, pretože im to tak vyhovuje,“ tvrdí KDH.

Hnutie pripomenulo, že ešte koncom júla vyzvalo vedenie tajnej služby a Úradu pre ochranu ústavných činiteľov, aby verejnosti vysvetlili okolnosti atentátu na premiéra. „Ani po viac ako ďalších dvoch týždňoch od našej výzvy nikto kompetentný nepredstúpil, nikto neinformoval a nebola vyvodená žiadna zodpovednosť.“

(sita, tasr)