Gajanová vytvorila v Chorzówe slovenský rekord na 1000 metrov

Slovenská atlétka Gabriela Gajanová vytvorila časom 2:36,42 min nový slovenský rekord v behu na 1000 metrov. Na nedeľňajšom mítingu Diamantovej ligy v poľskom Chorzówe zároveň zabehla nové osobné maximum a v pretekoch obsadila siedmu priečku.

Gabriela Gajanová sa predstavila verejnosti na Olympijskom festivale v Bratislave Na snímke slovenská reprezentantka v atletike Gabriela Gajanová sa po príchode z XXXIII. olympijských hier v Paríži pri podpise na stenu čestných hostí na Olympijskom festivale pri jazere Kuchajda 8. augusta 2024 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Víťazstvo si pripísala Keňanka Nelly Chepchirchirová, ktorá zaznamenala časom 2:31,24 svetový výkon roka a pokorila aj rekord mítingu.

Gajanová držala aj predošlý národný rekord 2:38,6 minúty, ktorý sa jej podarilo dosiahnuť vlani v auguste na bronzovom mítingu v Berne. Dvadsaťštyriročná Slovenka absolvovala v prestížnom seriáli svoj siedmy štart, všetky predošlé bežala na 800 metrov.

(tasr)


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac