Verdikt padne začiatkom septembra. Kauzu Dušana Kováčika odročili

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik mal podľa obžaloby v roku 2016 v špeciálne upravenej knihe prijať 50-tisíc eur od spoluobžalovaného Petra Košča za to, že bude blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

Dušan Kováèik na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici v stredu 28. augusta 2024. Foto: Ján Krošlák/TASR

Súdne pojednávanie v kauze Dušana Kováčika pokračovalo v stredu záverečnými rečami. V nej bývalý špeciálny prokurátor zdôraznil, že žiadny úplatok neprevzal. Obžaloba je podľa neho absolútne nedôvodná, je výsledkom obrovského množstva procesných pochybení a skutok je vymyslený.

Celé konanie je podľa jeho slov založené len na výpovedi jediného kľúčového svedka, bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka.

„V jeho vymyslenom, absurdnom príbehu je viacero nelogickostí a rozporov,“ poukázal na ne v stredu obžalovaný. V tejto súvislosti preto požiadal o oslobodenie spod obžaloby. V prípade dokázania viny mu totiž hrozí súhrnný trest 10 rokov a peňažný trest 120-tisíc eur.

Peter Košč, označovaný za podnikateľa s dobrými kontaktmi v bezpečnostných zložkách, ktorý mal podplácať, sa na hlavných pojednávaniach nezúčastňoval. Od roku 2021 je na úteku a konalo sa voči nemu ako voči ujdenému.

Na začiatku pojednávania obhajkyňa Petra Košča Eva Mišíková potvrdila, že voči jej klientovi bolo zastavené trestné stíhanie z dôvodu premlčania. Sťažnosť voči uzneseniu o zastavení trestného stíhania nepodajú a nepodá ju ani prokurátor.

Ako Mišíková dodala, jej klient sa v tejto trestnej veci cíti nevinný. Po zrušení zatýkacích rozkazov sa Peter Košč chce vrátiť na Slovensko a vypovedať v iných trestných veciach.

(tasr)