Sen sa stal skutočnosťou. Slovan Bratislava prepísal históriu a zahrá si v Lige majstrov

Futbalisti Slovana Bratislava si prvýkrát zahrajú v skupinovej fáze Ligy majstrov. Podarilo sa im to potom, ako v stredu večer na bratislavskom Tehelnom poli zdolali dánskeho majstra FC Midtjylland 3:2.

ŠK Slovan Bratislava - FC Midtjylland Hráči Slovana Bratislava a ich tréner Vladimír Weiss sa tešia z historického postupu do skupinovej fázy Ligy majstrov. Foto: Pavel Neubauer/TASR

V úvodnom zápase na pôde súpera uhrali „belasí“ nádejnú remízu. Do odvety play-off Ligy majstrov šli preto s odhodlaním postúpiť.

Ich sen začal napĺňať už v prvom polčase chorvátsky stredopoliar Marko Tolić, ktorý v 33. minúte otvoril skóre stretnutia. Aj keď sa hosťom podarilo zápas otočiť na 2:1 vo svoj prospech, „belasí“ sa nevzdali a hnaní takmer 22-tisícovou diváckou kulisou napokon zápas otočili a dotiahli do víťazného konca. Postaral sa o to opäť Tolić a arménsky záložník Tigran Barseghyan.

Slovan sa tak stal štvrtým klubom zo Slovenska v novodobej histórii súťaže s miestenkou v hlavnej fáze. Naposledy v nej v sezóne 2010/2011 účinkoval MŠK Žilina. Predtým sa podarilo preniknúť medzi elitu 1. FC Košice a Artmedii Petržalka.

Lepšie vstúpil do zápasu opäť Slovan

Pred úvodným výkopom si prítomní na vypredanom Tehelnom poli uctili minútou ticha zosnulého švédskeho trénera Svena-Görana Erikssona. V tradične búrlivej atmosfére nastúpili domáci bez zranenej dvojice Pauschek – Zuberu, v strede poľa dostal od začiatku príležitosť Szöke.

V tretej minúte vyslal prvú strelu na bránu Barseghjan, ale Ólafsson bol pripravený. Midtjylland sa dostal na dostrel k Takáčovi v 10. minúte, Martinez však z diaľky vysoko prestrelil bránu. Hráči dobre vykrývali priestory, ani pre jeden z tímov nebolo ľahké dostať sa do vyloženej šance. V 16. minúte po dobrom nábehu do šestnástky vypálil Strelec, brankár Midtjyllandu si s jeho pokusom dvakrát poradil.

Po Tolićovom priamom kope sa ocitol v dobrej pozícii Kašia, ale jeho volej vnútri šestnástky minul cieľ a navyše stál gruzínsky obranca v ofsajdovej pozícii.

Slovanisti pôsobili smerom dopredu aktívnejšie a v 33. minúte strelili gól. Tolić sa v šestnástke zbavil brániaceho hráča a krížnou strelou ľavačkou dostal štadión do varu – 1:0. Midtjylland mohol o chvíľu vyrovnať, Osoria však v tutovke vychytal famózny Takáč.

Súper prebral iniciatívu, vyrovnal a ujal sa vedenia

Hostia po inkasovanom góle prepli na vyššie obrátky a v 41. minúte už bol brankár Slovana bezmocný. Simsir sa po šikovnej narážačke prehnal okolo brániacich hráčov súpera a zvnútra šestnástky prekonal Takáča prízemnou strelou po jeho ľavej ruke. Po prvom polčase tak bol stav vyrovnaný na 1:1.

V 48. minúte po akcii Blackmana našla lopta v šestnástke Tolića, ale z uhla tesne minul bránu. Hostia v 50. minúte potrestali ďalšiu chybu, tentoraz v strede obrany Slovana. Franculino úplne voľný vo vápne upratal do siete center Juninha z ľavej strany a razom boli na koni Dáni – 1:2.

Tí, keď potrebovali, prepli na vyšší level a kvalita bola na ich strane. Po hodine hry Buksa strelou z otočky takmer zvýšil ich náskok, Takáč sa načahoval za loptou, tá tesne minula jeho bránu. Po Kuckovej strate lopty boli hostia v ďalšej šanci.

Slovan spadol do útlmu, v útoku prestal byť nebezpečný. Midtjylland kontroloval dianie na trávniku, po ďalšej strele Franculina musel zasahovať Takáč.

Na snímke vpravo Vladimír Weiss mladší (Slovan) a vľavo Mads Bech (Midtjylland) v odvetnom stretnutí play-off Ligy majstrov Slovan Bratislava – FC Midtjylland. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Domáci pritlačili a zápas za pár minút otočili

Tréner Weiss v snahe o vyrovnanie posilnil ofenzívu novými hráčmi a tento ťah mu vyšiel, najmä Metsoko si svoju úlohu zastal na výbornú. V 82. minúte bolo 2:2, keď si Tolić ešte vylepšil streleckú pozíciu a famóznou ľavačkou svojím druhým gólom v zápase nedal brankárovi súpera šancu.

O dve minúty po jeho prihrávke Metsoko takmer prekonal Ólfassona, ten končekmi prstov vytlačil jeho strelu na roh.

Vyšlo to až Barseghjanovi, ktorý rozvlnil sieť po prihrávke Metsoka – 3:2. V euforickom závere už Slovan triumf udržal, hoci ho zachránila pravá žrď po strele Osoria z priameho kopu. Bratislavský klub sa tak môže tešiť na premiérovú účasť v hlavnej fáze Ligy majstrov.

Tréner Weiss: Aj zázraky sa dejú

Tréner domácich Vladimír Weiss neskrýval po zápase nadšenie. „Aj zázraky sa dejú, kompliment pred celým mužstvom, zvrátiť zápas proti takému mužstvu, v takej atmosfére, klobúk dole. Ten kolektív je fantastický, to sú naši zlatí chlapci, každý má nejaký charakter, hrali skvele,“ vychválil celý tím ich lodivod.

Slovan tak čaká v Lige majstrov ďalších minimálne osem zápasov, z toho štyri odohrá v Bratislave. Súperov spozná na štvrtkovom žrebe, ktorý sa uskutoční v Monte Carle.

A akých súperov by si najviac prial tréner „belasých“? „Najviac asi Real Madrid, ale napríklad aj Manchester City či FC Barcelonu. Je jedno, kto príde, každý zápas bude vypredaný a my si to užijeme. Ja som povedal hráčom, že treba hrať tak, aby diváci ešte hodinu po zápase tlieskali a oni tlieskali,“ dodal na záver Weiss.

Pozápasová štatistika

ŠK Slovan Bratislava – FC Midtjylland 3:2 (1:1)

Góly: 33. a 82. Tolić, 86. Barseghjan – 41. Simsir, 50. Franculino. Rozhodovali: Stieler – Foltyn, Borsch (všetci Nem.), ŽK: Tolić, Wimmer, Blackman – Diao, Buksa, 21 609 divákov (vypredané).

/prvý zápas: 1:1, postúpil ŠK Slovan Bratislava/

Slovan: Takáč – Blackman, Kašia, Bajrič, Wimmer – Szöke (78. Metsoko), Kucka – Barseghjan, Tolić, Weiss (79. Mak) – Strelec (88. Savvidis)

Midtjylland: Ólafsson – J. Andersson, Diao, Bech, Juninho (57. Gabriel) – Osorio, Sörensen, Martinez (87. Castillo), Simsir (74. Brynhildsen) – Franculino (87. Chilufya), Buksa

(gko, tasr)


Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pobavil v uplynulých dňoch verejnosť fotografiou, ktorú zverejnil na sociálnej sieti. Záber vznikol v Rožňave a zachytáva nie celkom bežnú udalosť. Niekto zo štátnej inštitúcie ju vtipne okomentoval.

prečítať viac