Europoslanec Milan Uhrík sa verejne ospravedlnil lekárovi Petrovi Sabakovi

Predseda hnutia Republika a europoslanec Milan Uhrík zverejnil na Facebooku verejné ospravedlnenie infektológovi Petrovi Sabakovi za nepravdivé a difamujúce tvrdenia, ktoré šírili počas pandémie covidu.

TK UNB - Oèkovanie proti chrípke v Bratislave Lekár Peter Sabaka. Foto Jaroslav Novák/TASR

Milan Uhrík priznal, že príspevky zverejnené v septembri a októbri 2021 vážnym spôsobom zasiahli do práva na ochranu osobnosti Petra Sabaku. Súd v Nitre už minulý rok rozhodol, že Republika sa musí Sabakovi ospravedlniť a zaplatiť odškodné vo výške 15-tisíc eur.

Uhrík vo svojom ospravedlnení uviedol, že mu adresuje svoje úprimné ospravedlnenie za spôsobené škody. Súčasne však spolu s ospravedlnením zverejnil aj časti pôvodných statusov, pre ktoré jeho osobu i hnutie Republika, ktorému predsedá, bratislavský lekár žaloval.

Milan Uhrík (v strede). Foto: Jakub Kotian/TASR

Pripomeňme, že súd v Nitre vlani rozhodol, že hnutie Republika sa Sabakovi musí trikrát po sebe s odstupom troch týždňov verejne ospravedlniť a nesmie ďalších 48 hodín zverejniť žiadny iný príspevok.

Uhrík v statusoch na sociálnej sieti zo septembra a októbra 2021 spájal Sabakove postoje k pandémii COVID-19 a obmedzeniam s neskorším udelením štátnej ceny Jozefa Miloslava Hurbana a finančnou odmenou. Sabaka sa v súvislosti s obsahom statusov obrátil na súd.

Súd konštatoval, že statusy zverejnené na profile Republiky obsahovali nepravdivé a hanlivé tvrdenia o Sabakovi, „najmä o tom, že dostal finančnú odmenu, za schvaľovanie nezmyselných covid opatrení, že je zbabelec, pachtivec po peniazoch, ktorý uprednostňuje biznis pred pacientmi, covidový prorok“, čo podľa súdu vážnym spôsobom zasiahlo do práva na ochranu osobnosti lekára.

Sabaka sa súdil s Milanom Uhríkom a jeho hnutím za nenávistné statusy, ktoré on a sympatizanti hnutia zverejňovali na sociálnych sieťach. Kampaň vyústila až do protestu pred Sabakovým domom.

(mm, tasr)


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok