Brazília vypína sociálnu sieť X, musí zaplatiť miliónovú pokutu. Musk hovorí o cenzúre

Sudca Alexandre de Moraes nariadil prechodné opatrenie týkajúce sa platformy technologického magnáta Elona Muska po vypršaní stanovenej lehoty na určenie právneho zástupcu v Brazílii.

Germany Musk Elon Musk. Foto: Patrick Pleul/AP

Vypnutie potrvá až do splnenia všetkých súvisiacich súdnych príkazov týkajúcich sa siete vrátane zaplatenia pokút vo výške 18,5 milióna brazílskych realov, v prepočte takmer tri milióny eur.

V snahe zabrániť obchádzaniu blokovania siete súd taktiež rozhodol, že jednotlivci a spoločnosti, ktoré sa pokúsia získať prístup k sieti pomocou virtuálnej súkromnej siete (VPN) môžu dostať pokutu až do výšky 50-tisíc realov denne, teda približne 8-tisíc eur.

Do praxe súdny výnos uviedli majoritní operátori v krajine, ktorí na príkaz miestneho telekomunikačného regulátora Anatelu odstavili prístup k sociálnej sieti X, ako napísala agentúra AP. Rozhodnutie sa dotkne približne 40 miliónov používateľov z Brazílie.

Musk hovorí o cenzúre

Súd a majiteľ platformy X Elon Musk vedú dlhodobé spory v súvislosti so šírením nebezpečných dezinformácií. Miliardár, ktorý tento príkaz odsúdil ako cenzúru, reagoval tým, že zatvoril prevádzky platformy v Brazílii a ukončil jej tamojšie obchodné aktivity.

Súd už tento rok nariadil sieti zablokovať niektoré účty, ktoré počas pôsobenia pravicovo-populistického prezidenta Jaira Bolsonara šírili nenávisť a dezinformácie.

„Keď sme sa pokúsili brániť na súde, sudca de Moraes pohrozil našej brazílskej právnej zástupkyni väzením. Dokonca aj potom, čo dala výpoveď, zmrazil všetky jej bankové účty,“ opísalo vedenie siete výber situáciu.

Platforma podľa de Moraesa slúži na zločinecké účely

Sudca de Moraes je tiež predsedom Najvyššieho volebného súdu, ktorý minulý rok vyhlásil Bolsonara za nespôsobilého opätovne kandidovať na funkciu prezidenta, pretože šíril nepravdivé informácie o volebnom systéme.

V apríli nariadil de Moraes vyšetrovanie Muska, ktorého obvinil z inštrumentalizácie platformy na zločinecké účely. Musk reagoval, že hoci platforma X môže prísť o svoje príjmy v Brazílii, „na princípoch záleží viac ako na zisku“.

„Elon Musk ukázal svoju absolútnu neúctu k brazílskej suverenite a najmä k súdnictvu, čím sa stal skutočným nadnárodným subjektom a imúnnym voči zákonom každej krajiny,“ napísal sudca o majiteľovi X v najnovšom rozhodnutí.

Sudcovské blokovanie sietí v Brazílii nepredstavuje bezprecedentnú situáciu a v uplynulých rokoch podobným rozhodnutiam čelili pre neochotu poskytnúť miestnym úradom používateľské dáta aj WhatsApp či Telegram, pripomenula AP.

(tasr, min)


V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac