Ľubomír Galko opúšťa Matovičovo hnutie a údajne smeruje k Demokratom

Poslanec Národnej rady Ľubomír Galko odchádza z poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ. Informoval o tom hovorca hnutia Slovensko Matúš Bystriansky s tým, že Galko svoj odchod oznámil v stredu predsedovi poslaneckého klubu Michalovi Šipošovi.

Predstavenie spoloènej kandidátky O¼ANO a priatelia, Kresanská únia a Za ¾udí Ľubomír Galko. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Minulý týždeň médiá zverejnili informáciu o jeho chystanom vstupe do strany Demokrati. Bola to pre nás úplne nová informácia, o ktorej nemali tušenie ani jeho úplne najbližší kolegovia v poslaneckom klube,“ skonštatovalo hnutie v súvislosti s Galkom.

Poslanec sa podľa denníka Postoj rozhodol pripojiť sa k Demokratom pod vedením Jaroslava Naďa. Hnutie Slovensko by tak malo po novom 14 poslancov.

Predseda Demokratov Jaroslav Naď podľa hnutia Slovensko povedal, že „v žiadnom prípade jeho strana nechystá žiadne takéto nepriateľské kroky voči hnutiu Slovensko“. Galko však mal hnutiu oznámiť, že ho Naď o odchod z klubu žiada. „Kolegovi Galkovi prajeme všetko dobré, bez ohľadu na to, v ktorej strane tentokrát zakotví,“ doplnil Bystriansky.

Naď už viackrát avizoval, že Demokrati budú mať svoje zastúpenie v parlamente, čo im vytvorí nové možnosti. „Demokrati budú v dohľadnej dobe parlamentnou stranou, to platí,“ uviedol Naď na svojom facebookovom profile a zdôraznil, že nový poslanec im otvorí ďalšie príležitosti.

Vstup do Demokratov Galko ešte oficiálne neoznámil. ,,Nemôžem to ešte potvrdiť. Do začiatku schôdze Národnej rady sa vyjadrím,“ uviedol pre denník Štandard. Podľa informácií Postoja má byť však prestup už dohodnutý.

Pre Matovičovo hnutie predstavuje odchod ďalšieho poslanca problém, najmä pri podávaní pozmeňovacích návrhov, kde je potrebný súhlas najmenej 15 poslancov. Aj napriek tomu Matovič naznačil, že nebude brániť odchodu Galka k Demokratom. „Nebudem to robiť, prepáčte. Vždy som nechal rozhodnutie na svedomie poslancov,“ vyhlásil Matovič.

Matoviča opustil aj Tankó

Okrem Galka opustil 27. augusta hnutie Slovensko aj poslanec Viliam Tankó, ktorý sa zatiaľ nepridal k žiadnej strane, no jeho odchod predstavuje ďalšiu stratu pre Matovičovo hnutie.

Hovorca hnutia Slovensko uviedol, že sa na odchode dohodli. „Poslanecký klub Slovensko, Za ľudí, KÚ sa dohodol na ukončení členstva s poslancom NR SR Viliamom Tankóom,“ uviedol hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

Poďakoval mu za jeho prácu a poprial všetko dobré v pracovnom i súkromnom živote. „Veríme, že budeme aj naďalej viesť spoločný zápas za očistu Slovenska od korupcie a za pomoc rodinám,“ dodal.

S Naďom spolupracoval už v roku 2011

Ľubomír Galko spolupracoval s Jaroslavom Naďom už v minulosti. V roku 2011, keď bol Galko ministrom obrany pôsobil Naď ako generálny riaditeľ sekcie obranného plánovania medzinárodných vzťahov a legislatívy rezortu.

V roku 2020, keď bol ministrom obrany Jaroslav Naď, poveril Galka riadením štátneho podniku Letecké opravovne Trenčín. Z funkcie bol odvolaný v novembri roku 2024, ministerstvo obrany nominovalo do funkcie Juraja Lauša.

Možno odíde aj Holečková

Konzervatívny Denník Postoj informoval, že možný je aj odchod Martiny Holečkovej z poslaneckého klubu KDH. Holečková skončila v júni ako predsedníčka poslaneckého klubu kresťanských demokratov.

Diskusiu medzi jej straníckymi kolegami vyvolal najmä rozhovor pre Postoj, v ktorom zopakovala, že KDH nepredloží pro-life zákon. Poslanec KDH Peter Stachura pre Štandard uviedol, že po zverejnení rozhovoru nastala v poslaneckom klube diskusia.

Zdroje Štandardu z prostredia KDH informáciu o odchode Holečkovej z poslaneckého klubu zatiaľ nepotvrdili.

(mm)