Lex atentát 2.0: navrhované koaličné zmeny pri protestoch sa prakticky nedajú uskutočniť

Pripravované zmeny pri protestoch s pracovným názvom „lex atentát 2“ by mali okliešťovať ústavné práva bez toho, aby bolo zrejmé, ako to pomôže zabrániť budúcim atentátom. Okrem toho, navrhované opatrenia budú v praxi takmer nevykonateľné.

Tibor Gašpar. Foto: Pavol Zachar/TASR Tibor Gašpar. Foto: Pavol Zachar/TASR

Vládna moc pripravuje pokračovanie balíka opatrení s názvom „lex atentát 2“, ktoré budú pokračovaním zmien prijatých v súvislosti s atentátom na predsedu vlády Roberta Fica. Koalícia tieto zmeny označila ako potrebnú reakciu na atentát zo strany štátu a rovnako ako prevenciu pred ďalšími útokmi podobného charakteru.

Prijaté opatrenia však nijakým spôsobom neriešili príčiny atentátu, ktoré momentálne orgány činné v trestnom konaní prešetrujú, ani nijako nereflektovali okolnosti, za ktorých k atentátu došlo. To znamená, že lex atentát riešil mnohé veci, no nie tie, ktoré by sa priamo dotýkali nešťastnej udalosti postrelenia premiéra Fica. A aj tie prijaté majú z hľadiska práva sporný charakter.

Protesty pred parlamentom proti novele Trestného zákona. Foto: Pavol Zachar/TASR

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.