Fico: Po Ukrajine pobehujú jednotky s nacistickým označením

Predseda vlády Robert Fico pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia v Múzeu holokaustu v Seredi kritizoval niektoré bojové jednotky na Ukrajine.

Robert Fico: Foto: TASR/Jaroslav Novák Robert Fico: Foto: TASR/Jaroslav Novák

Premiér pripomenul, že všetci s veľkou vážnosťou hovoria o zločinoch, ktoré napáchali fašisti, ako aj o nacizme ako takom. „Ale na druhej strane sa plynutím času robia neuveriteľné kompromisy, ktorými sa výrazne narušuje to, čo sa dialo v rokoch, ktoré dnes považujeme za krízové,“ uviedol Fico.

Označil to za kompromisy, ktoré „urážajú obete holokaustu a rasového násilia“.

„Na jednej strane hovoríme o fašizme a nacizme, a pritom mlčky tolerujeme, že po Ukrajine pobehujú jednotky, ktoré majú úplne jasné označenie, ktoré je napojené na hnutia, ktoré dnes považujeme za nebezpečné a zakázané. Ale keďže ide o geopolitický súboj, tak to nikomu neprekáža,“ dodal.

V súčasnosti sa podľa neho s „veľkou ľahkosťou“ aj na Slovensku používa slovo fašista a treba, aby sme na takéto urážky „tvrdšie reagovali“.

„Akonáhle máte iný názor, ste okamžite označený za fašistu a krajnú pravicu. Za týchto okolností chcem vzdať hold obetiam holokaustu a rasového násilia nie patetickou rečou, ale vyzvať k činom. Medzinárodná spoločnosť by mala uznať, že na Ukrajine nemôžu bojovať jednotky, ktoré používajú nacistické označenie, a ktoré sa podľa všetkého tak často aj správajú,“ zhodnotil predseda vlády.

(max)