Kandidát Slovinska na eurokomisára odstúpil. Nesúhlasí s rodovou rovnosťou Leyenovej

Slovinský premiér Robert Golob prijal stiahnutie kandidatúry Tomaža Vesela v piatok, potvrdila kancelária premiéra slovinskej tlačovej agentúre.

GWzNLtkWwAE2FIl Slovinský kandidát na eurokomisára Tomaž Vesel. Foto: X/n1slovenija

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zvýšila tlak na niektoré krajiny, aby vymenili svojich mužských kandidátov za ženy kvôli rodovej vyváženosti.

V súčasnosti je z celkového počtu 26 nominovaných deväť žien. Každá členská krajina nominuje jedného komisára, s výnimkou Nemecka, ktorého komisárkou je samotná von der Leyenová, ktorú v júli schválil Európsky parlament, pripomína portál Politico.

Odstúpenie Tomaža Vesela pritom prišlo len tri dni po vyjadreniach slovinskej vlády, že odmieta na toto miesto nominovať niekoho iného. Slovinsko bolo pritom medzi mnohými krajinami, ktoré ignorovali letnú žiadosť Leyenovej o predloženie dvoch mien – muža a ženy – aby jej dali na výber pri budovaní svojho „špičkového tímu“.

Slovinské médiá informovali o aktuálnej ponuke niekoľkých žien do nominácie po stiahnutí kandidatúry Vesela.

Patrí medzi nich vysoká štátna úradníčka EÚ Marjeta Jager, ktorá pracuje v oddelení Európskej komisie pre rozvojovú politiku, ďalej Marta Kos, bývalá diplomatka napojená na stranu premiéra Roberta Goloba, ako aj Irena Joveva, poslankyňa Európskeho parlamentu z Golobovej strany v skupine Obnova Európy.

(max)


ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac