Austrália navrhuje zákaz sociálnych sietí pre deti. Podľa premiéra majú byť na ihrisku

Zákaz deťom používať sociálne médiá by mal platiť s minimálnou vekovou hranicou 16 rokov, vyhlásil v utorok premiér krajiny. Sociálne médiá nazval „plesňou duševného zdravia".

458609758_1103148367836665_3316667078401541266_n Austrálsky premiér Anthony Albanese. Foto: Facebook/Anthony Albanese

„Príslušnú federálnu legislatívu, ktorá by deťom zakazovala prístup na sociálne siete a ďalšie digitálne platformy, predstavíme ešte v priebehu tohto roka“, oznámil premiér Anthony Albanese, ktorý chce, aby deti odchádzali od svojich mobilov na plavárne či tenisové kurty.

„Ide o podporu rodičov a ochranu detí,“ dodáva predseda vlády.

Stanovenie minimálneho veku pre prístup na sociálne siete súvisí podľa premiéra s vplyvom týchto stránok na deti, ktorý označil za „ničivý“. Zároveň dodal, že o minimálnom veku potrebnom na prístup k platformám ako Facebook, Instagram či TikTok sa ešte nerozhodlo, pravdepodobne sa však bude pohybovať od 14 do 16 rokov.

„Chceme, aby mali deti skutočné zážitky s reálnymi ľuďmi, pretože vieme, že sociálne siete spôsobujú spoločenskú ujmu,“ dodal premiér pre austrálsku stanicu ABC.

V utorok taktiež podľa informácií uviedol, že vláda ešte pred samotným zavedením legislatívy spustí v nasledujúcich mesiacoch test na overenie veku.

Načrtáva sa viacero spôsobov, ako môžu spoločnosti overiť vek používateľov, informuje o tom Guardian.

Vládou navrhovanú vekovú hranicu podporí aj líder austrálskej konzervatívnej opozície Peter Dutton. Vyjadril sa, že každý deň omeškania tohto uzákonenia spôsobuje, že sú malé deti viac zraniteľné voči škodám spôsobeným sociálnymi médiami.

„Je čas spoliehať sa na technologické spoločnosti pri presadzovaní vekových limitov,“ dodal Dutton.

Sociálne mediálne spoločnosti si podľa slov premiéra myslia, že sú nad všetkými, no rodičia očakávajú kroky proti online šikane a škodlivému obsahu na sociálnych sieťach.

„Mediálne spoločnosti majú spoločenskú zodpovednosť, ktorú v súčasnosti neplnia. Naším cieľom je zabezpečiť, aby ju začali brať vážne,“ uzavrel.

Oznámenie premiéra prišlo v deň, keď nové údaje z najväčšieho austrálskeho prieskumu medzi mladými ľuďmi odhalili negatívny vplyv sociálnych médií na životnú spokojnosť stredoškolákov. Ide o desaťročnú štúdiu s názvom Generation. 

(let, tasr)


V Košiciach, v čase, keď sa rušili mnohé športoviská, prekvapila milovníkov aktívneho oddychu radostná správa. Na sídlisku KVP v Košiciach sa Slovenský futbalový zväz rozhodol vybudovať špičkové ihrisko s umelým trávnikom. Domáci verili, že ho…
Prejsť na článok
Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.
Prejsť na článok
Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť…
Prejsť na článok