Obce varujú pred obmedzením služieb. Prestane sa svietiť, budú chýbať opatrovateľky

Peniaze starostom a primátorom chýbajú pre opatrenia predchádzajúcich vlád, hovorí podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Martin Červenka.

Martin Červenka Martin Červenka, prvý podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a starosta obce Ratkovce počas 36. Snemu ZMOS 28. mája 2024 v Bratislave. Foto: Martin Baumann / Tasr

Samosprávam chýba podľa neho 500 miliónov eur z dôvodu zavedenia daňového bonusu na dieťa vládou Igora Matoviča, ktoré musia hradiť mestá a obce. Upozornil tiež, že daň z príjmov fyzických osôb je k augustu roku 2024 o 84 miliónov eur nižšia, ako sa predpokladalo.

Predstavitelia vlády Združeniu miest a obcí Slovenska (ZMOS) podľa Červenku vyjadrujú podporu, avšak združenie očakáva dohodu na sume, ktorou budú samosprávy dofinancované.

Primátor Prešova František Oľha hovorí, že pokiaľ nepomôže štát, bude sa musieť nájsť riešenie financovania, ktoré zaplatia všetci občania rovnomerne. „Ak táto situácia nebude riešená, tak sa budeme musieť dohodnúť aj na úrovni ZMOS-u, aj na Únii miest, že nás to postihne všetkých,“ povedal Oľha.

Podľa primátora Liptovského Hrádku Branislava Trégera štát nabádal mestá a obce situáciu riešiť zvýšením priamych daní. Medzi ne patrí napríklad daň z nehnuteľností alebo daň za ubytovanie. Tréger priblížil, že v Liptovskom Hrádku sa už teraz vo viacerých prípadoch musia priame dane vyberať na dlh. 

„Výber priamych daní sa neplní kvôli tomu, že 25 percent obyvateľov si vôbec netvorí finančnú rezervu, a teda prostriedky na platenie nemá,“ zdôvodnil Tréger.

Starostka obce Janova Lehota Božena Kováčová uviedla, že obec v budúcnosti nebude mať zdroje na zaplatenie opatrovateliek pre starších a zdravotne odkázaných ľudí. Kováčová predpokladá, že pre nízke mzdy budú opatrovateľky vyhľadávať iné pracovné pozície alebo pôjdu opatrovať do zahraničia.  

“Finančné prostriedky, ktoré dávame opatrovateľkám, sú na úrovni minimálnej mzdy,” poznamenala Kováčová. 

Nedostatočné financovanie môže takisto znamenať vypnutie verejného osvetlenia v obciach, povedala Alena Dudeková, starostka obce Povina. V obci sa momentálne svieti v obmedzenom režime od večera do pol noci a v nový deň sa zapína verejné osvetlenie od štvrtej hodiny ráno. 

Pokiaľ štát nepomôže ZMOS-u, podľa Dudekovej sa bude musieť vypnúť osvetlenie úplne. Dodala, že to môže viesť k nárastu kriminality.