Ficova vláda môže obrať rodiny o stovky eur mesačne. Koalícia podozrivo mlčí

Zníženie daňového bonusu by najviac dopadlo na rodiny s vyšším počtom detí, ktoré by ročne mohli prísť o tisíce eur. Koalícia o pripravovaných zmenách mlčí, zdá sa, že konsolidácia zasiahne minimálne bohatšie rodiny.

Výjazdové rokovanie 41. schôdze vlády SR v Zákamennom Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický. Foto: Daniel Stehlík/TASR

Bolo to v roku 2022, keď vtedajší minister financií Igor Matovič pretlačil takzvaný rodinný balíček, v rámci ktorého bol zvýšený aj daňový bonus na dieťa do 18 rokov zo 100 na 140 eur mesačne. V zákone, ktorý zvyšoval daňový bonus, však bolo napísané aj to, že toto opatrenie platí len do januára 2025. Po ňom sa má suma znížiť na 100 eur mesačne na jedno dieťa do 15 rokov a 50 eur na dieťa nad 15 rokov.

Ako je známe, v týchto dňoch finišujú prípravy konsolidačného balíčka. V pondelok po rokovaní predsedníctva strany Smer premiér Robert Fico konkretizoval, že plánovaný deficit rozpočtu je 4,74 percenta. Predpokladá sa, že rozsah týchto opatrení dosiahne úroveň 1,5 až 1,6 miliardy eur.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.