Namiesto na konferenciu použila Šimečkova matka časť dotácie na mzdy, tvrdí Roskoványi

Občianske združenie Fórum použilo v roku 2020 tridsaťtisíc eur z dotácie ministerstva spravodlivosti na mzdy svojich členov. Mali sa však použiť na podujatie Stredoeurópske fórum, tvrdí štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Katarína Roskoványi.

20052024_rada_mensiny_1044217 Katarína Roskoványi, tajomníčka ministerstva spravodlivosti. Foto: Dano Veselský/TASR

Podujatie pozostáva z medzinárodných diskusií, ktoré organizuje občianske združenie Fórum. V ňom je štatutárom Marta Šimečková, matka predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku. 

Pri dotáciách ministerstva spravodlivosti žiadatelia o dotácie navrhnú rozpočet činnosti, ktorá má podporiť boj za ľudské práva. Pokiaľ sa žiadateľovi upravia faktúry za jednotlivé položky jeho činnosti, môže navrhnúť dodatočnú zmenu rozpočtu dodatkom. 

Roskoványi uviedla v relácii Teraz takto s Ankou Žitnou, že sumy položiek sa dramaticky zmenili.

“Odmena pre účastníkov konferencie, podľa projektu pre osemnástich, so sumou 7 200 eur, nakoniec ich bolo len desať a bolo to ohodnotené sumou 2 500 eur. Rovnako tam bola zahrnutá preprava týchto panelistov do Banskej Bystrice, Žiliny, Štiavnice a tam to bola pôvodne suma 2 400 eur a v zmenenom rozpočte to už vôbec nie je, je tam nula eur,” povedala Roskoványi.

Takisto prenájom sály sa zmenšil z pôvodných tritisíc eur na tisíc eur.


Marta Šimečková. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Tieto sumy sa presunuli do položiek ako úprava stránky či zabezpečenie prekladu, ktoré vykonávali členovia združenia Fórum. To štátna tajomníčka považuje za nesprávne.

Marta Šimečková si vystavila za podujatie faktúry vo výške 12 600 eur. Štátna tajomníčka Roskoványi menuje ďalších členov združenia Fórum, ktorí si vystavili faktúry vo výške štyritisíc eur a 2 850 eur.

Celkovo členovia združenia na svoje mzdy využili 30-tisíc eur.

Hoci štátna tajomníčka priznáva, že konanie združenia Fórum ani ministerstva spravodlivosti nebolo protiprávne, považuje ho za nesprávne.

„Účelom tej dotácie má byť boj proti diskriminácii, xenofóbii, nemyslím si, že toto je ten spôsob, akým by sa štátne peniaze mali míňať v boji za ľudské práva,” povedala Roskoványi.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac