Hladina Dunaja na hornom úseku kulminuje

Okolo 22. hodiny Slovenský hydrometeorologický ústav informoval, že v profiloch Devín a Bratislava nastáva vrchol prebiehajúcej povodňovej vlny.

IMG_0606 Vybrežený Dunaj na Tyršovom nábreží. Foto: Štandard

Hladina Dunaja prestala stúpať a v nočných hodinách zaznamenávali ustálenosť pri vysokom vodnom stave. „V Devíne vodný stav atakuje 900 cm a v Bratislave osciluje okolo 950 cm,“ dodáva SHMÚ prostredníctvom sociálnej siete.

Vyššie po toku, na rakúskom úseku má už hladina rieky mierne klesajúci trend. Vzhľadom na vývoj na Morave a v dolnom Rakúsku je v najbližších hodinách predpoklad zotrvania ustálenosti na súčasných vodných stavoch, pri kolísaní hladiny.

Vo viacerých mestských častiach v Bratislave zanechal výdatný trvalý dážď a silný vietor následky, z ktorých sa budú obyvatelia hlavného mesta spamätávať dlhšie. Slovenský hydrometeorologický ústav navyše od pondelka kulmináciu Dunaja avizoval.

Pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) boli od skorých ranných hodín v oblastiach, v ktorých neustále okrem monitorovania situácie s hladinou Dunaja kontrolovali aj stav protipovodňových hrádzí. „V Bratislave je tretí stupeň povodňovej aktivity a mobilné hradenia sú v hlavnom meste postavené na storočnú vodu,” reaguje pre denník Štandard hovorca SVP Marián Bocák a zároveň dodáva, že hradenia boli v Starom Meste a na Petržalskej strane postavené počas nedele do 21.30 h.

„Podľa aktuálnych prognóz by Dunaj mal v Bratislave kulminovať v pondelok v noci alebo v utorok skoro ráno a jeho vysoká hladina sa bude držať niekoľko hodín, vzhľadom na dotekanie Moravy,” spresňuje Bocák. A jeho predikcia sa potvrdzuje. Hladina totiž prevýšila deväť metrov. Škody v hlavnom meste sa po tomto extrémnom počasí vyšplhajú na milióny eur.

Zatopeniu sa nevyhli ani priestory, v ktorých sídli časť štátneho aparátu. Viac sa dozviete v tomto článku.

Napriek tomu, že bola intenzita dažďa menšia ako počas víkendu, v poludňajších hodinách ústav informoval, že hladina stúpa čoraz viac. „Očakávaný prechod do kulminácie je v týchto profiloch počas pondelkového večera, kulminácia by mala nastať v utorok ráno, respektíve dopoludnia,” spresnil SHMÚ.

Počasie by sa malo umúdriť v stredu.