SHMÚ: Od stredy začne babie leto. Juh Slovenska sa nárazovej vlny Dunaja báť nemusí

Počasie by sa v najbližších dňoch malo umúdriť a zrážky sa vyskytovať len ojedinele. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav s tým, že obyvateľov Slovenska by mohlo prekvapiť babie leto.

Snímka obrazovky 2024-09-16 o 14.32.47 Žena z dáždnikom kráča počas vetra po Starom moste v pondelok 16. septembra 2024 v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Meteorológ Andrej Kozák na pondelkovej tlačovej besede poznamenal, že tlaková níž, ktorá na juhozápade Slovenska spôsobila ničivé zrážky, sa v najbližších dňoch presunie nad územie Talianska. Od utorka sa budú zrážky u nás vyskytovať len ojedinele.

Aktuálne je situácia vážnejšia. V pondelok sme zaznamenali nad naším územím dokopy približne 25 milimetrov zrážok. V meteorologickej stanici Pernek zaznamenali od štvrtkového rána 382 milimetrov zrážok. „Je to priemerný polročný úhrn zrážok na tejto stanici,“ oznámil Kozák. Za štyri dni teda v Perneku spadlo toľko zrážok, ako spadne za pol roka.

Ostatné meteorologické stanice zaznamenali nižší úhrn zrážok. Tá v Sološnici na Záhorí má doposiaľ 255 milimetrov zrážok a stanica na bratislavskej Kolibe eviduje 228 milimetrov zrážok. „Výraznejšie úhrny zrážok už nepredpokladáme,“ skonštatoval Kozák s dôvetkom, že v utorok bude oblačnosť na Slovensku väčšia, ale zrážky ojedinelé.

„Od stredy začne optimisticky povedané babie leto, aj teplota pôjde hore – od 19 do 24 stupňov Celzia – a zrážky sa budú objavovať len občasne s úhrnom do päť milimetrov,“ objasnil meteorológ.

Vďaka tomu, že zrážky na Kysuciach neboli v pondelok také výdatné – dosiahli úroveň do 15 milimetrov na štvorcový meter – neočakáva sa na severe Slovenska už vzostup vodných tokov.

Hydrológ Peter Smrtník doplnil, že na území Česka zaznamenali kulmináciu na dolnom toku rieky Morava. Tá by mala v Moravskom Svätom Jáne nastať v noci z pondelka na utorok a dosiahnuť by mala 585 centimetrov.

V Devínskej Novej Vsi a Vysokej pri Morave je podľa Smrtníka hladina vyššia vďaka sútoku z Moravy a kulminácia nastane v utorok na poludnie a dosiahne okolo 800 centimetrov.

Aj na rakúskom úseku Dunaja už prebehli kulminácie. „Táto vlna sa presúva na náš úsek Dunaja s tým, že kulminácie Dunaja v Bratislave a Devíne očakávame v pondelok večer až v utorok popoludní,“ spresnil Smrtník.

Obyvatelia južného Slovenska sa podľa prognóz nemusia obávať. Pri Komárne a Štúrove by nemali nastať nepriaznivé odtokové situácie – očakáva sa v najhoršom scenári dosiahnutie druhého stupňa povodňovej aktivity, dodal Smrtník.

(est)