Podozrivý z pokusu atentát na Trumpa zo zbrane nevystrelil, tvrdí Tajná služba USA

Muž, ktorého v pondelok zatkli pre podozrenie, že chcel na golfovom ihrisku na Floride zavraždiť exprezidenta a republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, nemal na bývalého prezidenta priamy výhľad a nevystrelil zo svojej zbrane.

APTOPIX_Election_2024_Trump719303 Príslušníci orgánov činných v trestnom konaní pracujú pred golfovým klubom Trump International po zjavnom pokuse o atentát na republikánskeho prezidentského kandidáta a bývalého prezidenta Donalda Trumpa v pondelok 16. septembra 2024 vo West Palm Beach na Floride. Foto: TASR/AP

Úrady stále overujú, či zadržaný Ryan Routh konal sám. V pondelok večer to uviedli predstavitelia Tajnej služby USA (USSS) a Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

„Nevystrelil (na Trumpa, pozn. TASR) ani nestrieľal na nášho agenta,“ uviedol zastupujúci riaditeľ USSS Ronald Rowe, ktorý taktiež ozrejmil, že Routh na Trumpa, z kríkov, v ktorých sa nachádzal, nemal priamy výhľad.

Na margo bezpečnosti exprezidenta riaditeľ USSS uviedol, že zavedené bezpečnostné opatrenia fungujú. Povedal tiež, že agenti si do bodky splnili svoju prácu, keď si v v pondelok všimli Routha, ktorý z neďalekých kríkov mieril zbraňou.

Rowe ozrejmil, že Trumpov výlet do golfového strediska vo West Palm Beach na Floride bol neplánovaný. Tajná služba preto pre tento účel zostavila bezpečnostný plán. „A tento plán vyšiel,“ vyhlásil Rowe.

Podozrivého Routha zadržali v nedeľu popoludní po tom, čo agenti USSS zbadali v kríkoch vedľa golfového ihriska, kde sa nachádzal Trump, hlaveň pušky. Agenti týmto smerom vystrelili najmenej štyrikrát. Routh následne odhodil zbraň a z miesta ušiel.

(tasr, afp, ap)